Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje (CROSBI ID 435056)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrić, Marin
Fruk, Goran
hrvatski
Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje
Trešnja je gospodarski značajna kultura na području Mediterana. Zbog utjecaja biotskih i abiotskih čimbenika osjetljiva je na raspucavanju ploda. Problematika pucanja plodova trešnje jedan je od glavnih problema u proizvodnji trešnje. U ovom istraživanju prikazani su rezultati istraživanja raspucavanja plodova kod 17 sorti trešnje uzgajanih na lokaciji Ninski Stanovi u sjevernoj Dalmaciji. U istraživanju su praćeni kvalitativni parametri (tvrdoća, šećeri, kiseline, omjer kiselina i šećera , promjer). Praćenje raspucavanja provedeno je u svibnju i lipnju 2019. godine. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da različite sorte različito reagiraju na raspucavanje plodova ovisno o više kvalitativnih parametara. Sorta 'Volovsko Srce' pokazala se kao najotpornija sorta sa 6% raspucalih plodova dok je 'Early Biggi' sa 72% imao najviše raspucalih plodova. Omjer tvrdoće ploda kreće u rasponu od 1, 09 do 2, 82 kg cm-2. Najveći promjer ploda, postotak šećera i ukupnih kiselina utvrđen je kod sorte 'Sweet Valina'. Na osnovi dobivenih rezultata ne može se tvrditi da će sorte koje su u istraživanju istraživane tekuće godine prošle bez pucanja plodova biti otporne na pucanje i sljedeće godine, a još manje može biti sigurno da će to biti i u nekom drugom uzgojnom području pa zbog toga bi trevalo nastaviti istraživanja i u narednim godinama.
abiotic and biotic factors, qualitative parameters, cherry, resistance
nije evidentirano
engleski
Susceptibility of cherry cultivars to cracking
nije evidentirano
abiotic and biotic factors, qualitative parameters, cherry, resistance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb