Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje (CROSBI ID 435056)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petrić, Marin Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Petrić, Marin

Fruk, Goran

hrvatski

Osjetljivost sorti trešnje na raspucavanje

Trešnja je gospodarski značajna kultura na području Mediterana. Zbog utjecaja biotskih i abiotskih čimbenika osjetljiva je na raspucavanju ploda. Problematika pucanja plodova trešnje jedan je od glavnih problema u proizvodnji trešnje. U ovom istraživanju prikazani su rezultati istraživanja raspucavanja plodova kod 17 sorti trešnje uzgajanih na lokaciji Ninski Stanovi u sjevernoj Dalmaciji. U istraživanju su praćeni kvalitativni parametri (tvrdoća, šećeri, kiseline, omjer kiselina i šećera , promjer). Praćenje raspucavanja provedeno je u svibnju i lipnju 2019. godine. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da različite sorte različito reagiraju na raspucavanje plodova ovisno o više kvalitativnih parametara. Sorta 'Volovsko Srce' pokazala se kao najotpornija sorta sa 6% raspucalih plodova dok je 'Early Biggi' sa 72% imao najviše raspucalih plodova. Omjer tvrdoće ploda kreće u rasponu od 1, 09 do 2, 82 kg cm-2. Najveći promjer ploda, postotak šećera i ukupnih kiselina utvrđen je kod sorte 'Sweet Valina'. Na osnovi dobivenih rezultata ne može se tvrditi da će sorte koje su u istraživanju istraživane tekuće godine prošle bez pucanja plodova biti otporne na pucanje i sljedeće godine, a još manje može biti sigurno da će to biti i u nekom drugom uzgojnom području pa zbog toga bi trevalo nastaviti istraživanja i u narednim godinama.

abiotic and biotic factors, qualitative parameters, cherry, resistance

nije evidentirano

engleski

Susceptibility of cherry cultivars to cracking

nije evidentirano

abiotic and biotic factors, qualitative parameters, cherry, resistance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)