Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica (CROSBI ID 435043)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Slovenec, Pavla
Kljak, Kristina
hrvatski
Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica
Potrošači preferiraju intenzivniju boju žutanjka i povezuju je sa zdravljem i kvalitetom proizvoda. Karotenoidi su glavne komponente koje doprinose pigmentaciji te se ovisno o vrsti i koncentraciji karotenoida povećava ili smanjuje intenzitet boje. Karotenoidi koji doprinose pigmentaciju su ksantofili od kojih su najznačajniji lutein i zeaksantin. Uz vrstu i koncentraciju, bitan je i omjer žutih i crvenih karotenoida koji bi trebao iznositi 3:1. Da bi se deponirala određena koncentracija i vrsta karotenoida u žutanjak bitan je izvor koji može biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Uz određenu prisutnost karotenoida u hrani, potrebno je uzeti u obzir i njihovu interakciju s drugim komponentama u obroku kao i njihov gubitak prilikom skladištenja i prerade hrane. Kako bi se postigla preferirana boja žutanjka bitno je da životinja unese dovoljnu količinu karotenoida putem hrane jer ih životinje ne mogu same sintetizirati. Iz toga razloga pigmentacija može biti smanjena zbog smanjene konzumacije hrane koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Način držanja kokoši nesilica utječe na pigmentaciju žutanjka jajeta jer o njemu ovisi količina i vrsta karotenoida koje kokoši unesu. Isto tako, prilikom različitih bolesti dolazi do smanjene pigmentacije uzrokovane smanjenjem unosa hrane, iskorištavanja karotenoida u obrambene svrhe i smanjene apsorpcije karotenoida.
boja ; karotenoidi ; žutanjak
nije evidentirano
engleski
Nutritional factors which affect egg yolk pigmentation in laying hens
nije evidentirano
pigmentation ; carotenoids ; egg yolk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb