Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica (CROSBI ID 435043)

Ocjenski rad | diplomski rad

Slovenec, Pavla Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Slovenec, Pavla

Kljak, Kristina

hrvatski

Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica

Potrošači preferiraju intenzivniju boju žutanjka i povezuju je sa zdravljem i kvalitetom proizvoda. Karotenoidi su glavne komponente koje doprinose pigmentaciji te se ovisno o vrsti i koncentraciji karotenoida povećava ili smanjuje intenzitet boje. Karotenoidi koji doprinose pigmentaciju su ksantofili od kojih su najznačajniji lutein i zeaksantin. Uz vrstu i koncentraciju, bitan je i omjer žutih i crvenih karotenoida koji bi trebao iznositi 3:1. Da bi se deponirala određena koncentracija i vrsta karotenoida u žutanjak bitan je izvor koji može biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Uz određenu prisutnost karotenoida u hrani, potrebno je uzeti u obzir i njihovu interakciju s drugim komponentama u obroku kao i njihov gubitak prilikom skladištenja i prerade hrane. Kako bi se postigla preferirana boja žutanjka bitno je da životinja unese dovoljnu količinu karotenoida putem hrane jer ih životinje ne mogu same sintetizirati. Iz toga razloga pigmentacija može biti smanjena zbog smanjene konzumacije hrane koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Način držanja kokoši nesilica utječe na pigmentaciju žutanjka jajeta jer o njemu ovisi količina i vrsta karotenoida koje kokoši unesu. Isto tako, prilikom različitih bolesti dolazi do smanjene pigmentacije uzrokovane smanjenjem unosa hrane, iskorištavanja karotenoida u obrambene svrhe i smanjene apsorpcije karotenoida.

boja ; karotenoidi ; žutanjak

nije evidentirano

engleski

Nutritional factors which affect egg yolk pigmentation in laying hens

nije evidentirano

pigmentation ; carotenoids ; egg yolk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)