Učinkoviti načini smanjenja raspucavanja plodova trešnje (CROSBI ID 435012)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Colić, Lea
Fruk, Goran
hrvatski
Učinkoviti načini smanjenja raspucavanja plodova trešnje
Trešnja je značajno sezonsko voće u Hrvatskoj jer je vrijeme dozrijevanja u proljeće odmah nakon jagoda, no raspucavanje plodova jedan je od najvećih problema u uzgoju trešanja (Prunus avium L.). Zadnjih godina cijenjeni su plodovi promjera većeg od 28 mm što je odlika sorte, ali i uzgojnih uvjeta. Uzrok raspucavanja je prekomjerna apsorpcija vode koje se najčešće događa na apikalnom dijelu ploda. Takva oštećenja plodova omogućavaju propadanje mesa ploda, bakterijska oboljenja te utječu na senzoričke vrijednosti ploda, a samim time i na ekonomičnosti proizvodnje. U radu su navedeni različiti načini sprječavanja raspucavanja plodova (odabir sortimenta, primjena regulatora rasta, prihrana kalcijem i dr.)
trešnja, raspucavanje plodova, uzroci raspucavanja, čimbenici smanjenja raspucavanja
nije evidentirano
engleski
Effective ways to reduce cherry cracking
nije evidentirano
cherry, fruit cracking, causes of cracking, factors of cracking reduction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb