Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinkoviti načini smanjenja raspucavanja plodova trešnje (CROSBI ID 435012)

Ocjenski rad | diplomski rad

Colić, Lea Učinkoviti načini smanjenja raspucavanja plodova trešnje / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Colić, Lea

Fruk, Goran

hrvatski

Učinkoviti načini smanjenja raspucavanja plodova trešnje

Trešnja je značajno sezonsko voće u Hrvatskoj jer je vrijeme dozrijevanja u proljeće odmah nakon jagoda, no raspucavanje plodova jedan je od najvećih problema u uzgoju trešanja (Prunus avium L.). Zadnjih godina cijenjeni su plodovi promjera većeg od 28 mm što je odlika sorte, ali i uzgojnih uvjeta. Uzrok raspucavanja je prekomjerna apsorpcija vode koje se najčešće događa na apikalnom dijelu ploda. Takva oštećenja plodova omogućavaju propadanje mesa ploda, bakterijska oboljenja te utječu na senzoričke vrijednosti ploda, a samim time i na ekonomičnosti proizvodnje. U radu su navedeni različiti načini sprječavanja raspucavanja plodova (odabir sortimenta, primjena regulatora rasta, prihrana kalcijem i dr.)

trešnja, raspucavanje plodova, uzroci raspucavanja, čimbenici smanjenja raspucavanja

nije evidentirano

engleski

Effective ways to reduce cherry cracking

nije evidentirano

cherry, fruit cracking, causes of cracking, factors of cracking reduction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)