Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija funkcionalnih napitaka (CROSBI ID 435010)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vugrinec, Kristina Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija funkcionalnih napitaka / Komes, Draženka (mentor); Šeremet, Danijela (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Vugrinec, Kristina

Komes, Draženka

Šeremet, Danijela

hrvatski

Trava iva (Teucrium montanum L.) - ekstrakcija bioaktivnih spojeva, inkapsulacija liposomima i formulacija funkcionalnih napitaka

Iako biljni polifenoli posjeduju brojne biološke učinke, zbog niske stabilnosti i bioraspoloživosti njihova primjena u hrani je ograničena. Stoga posljednjih godina raste interes znanosti i prehrambene industrije za razvojem učinkovitih i pouzdanih tehnika ekstrakcije i inkapsulacije bioaktivnih spojeva. Cilj ovog rada bio je usporediti učinkovitost konvencionalnih tehnika ekstrakcije uključujući infuziju, dekokciju i maceraciju s inovativnim tehnikama primjenom visokog hidrostatskog tlaka, subkritične vode i mikrovalova u ekstrakciji polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) nakon čega je polifenolima najbogatiji ekstrakt inkapsuliran liposomima u svrhu formuliranja funkcionalnih napitaka kave. Dobivenim ekstraktima određeni su prinos ekstrakcije, udjel ukupnih polifenola te antioksidacijski kapacitet ABTS i DPPH metodama. Inkapsulacija polifenolnog ekstrakta provedena je liposomima s različitim omjerom ekstrakta i fosfolipida, 1:5, 1:10 i 1:20. Formiranim česticama ispitane su fizikalno- kemijske karakteristike te inkapsulacijska i antioksidacijska učinkovitost. Liposomi najboljih svojstava obloženi su slojem pektina ili alginata te je istima obogaćen napitak kave i tijekom četiri tjedna praćen je profil otpuštanja pojedinih polifenola. Konvencionalnim tehnikama dobiveni su ekstrakti s višim ekstrakcijskim prinosima u odnosu na inovativne, pri čemu je infuzijom ekstrahirano najviše ukupnih polifenola (41, 13 mg EGK g-1 s. t. uzorka), od čega je čak 35, 93 % činio ehinakozid. Liposomi pripremljeni s većim udjelom fosfolipida (1:20), pokazali su najviši stupanj inkapsulacijske učinkovitosti za oba najzastupljenija polifenolna spoja trave ive, ehinakozid (68, 27 %) i verbaskozid (80, 60 %). Isti sustav pokazao je niske vrijednosti TBARS testa što ukazuje na visoki antioksidacijski potencijal inkapsuliranih spojeva u inhibiciji lipidne peroksidacije. Oblaganjem liposoma polimerima pospješilo se zadržavanje polifenolnih spojeva unutar strukture liposoma, pri čemu su liposomi obloženi alginatom pokazali sporiji profil otpuštanja polifenolnih spojeva u kavu u vremenskom periodu od četiri tjedna u odnosu na liposome obložene pektinom.

ekstrakcija ; funkcionalni napitci ; liposomi ; polifenolni spojevi ; trava iva

nije evidentirano

engleski

Mountain germander (Teucrium montanum L.) – extraction of bioactive compounds, encapsulation in liposomes and formulation of functional drinks

nije evidentirano

extraction ; functional drinks ; liposomes ; mountain germander ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

85

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija