Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Frakcioniranje polifenolnih spojeva – razvoj metodologije i primjena na mahuni graška (CROSBI ID 435004)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kralj, Jelena Frakcioniranje polifenolnih spojeva – razvoj metodologije i primjena na mahuni graška / Komes, Draženka (mentor); Vojvodić Cebin, Aleksandra (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Kralj, Jelena

Komes, Draženka

Vojvodić Cebin, Aleksandra

hrvatski

Frakcioniranje polifenolnih spojeva – razvoj metodologije i primjena na mahuni graška

Agro-industrijski otpad sadrži brojne vrijedne sastojke koji se mogu iskoristiti u razvoju i proizvodnji novih proizvoda dodane vrijednosti. U prehrambenoj industriji su među najzanimljivijima polifenolni spojevi zbog poznatih pozitivnih učinaka na zdravlje. Cilj ovoga rada bio je definirati postupak frakcijskog izdvajanja polifenolnih spojeva te ga primijeniti za određivanje polifenolnih spojeva u mahuni graška. U postupku frakcioniranja polifenolni spojevi su izdvojeni kao frakcije slobodnih, konjugiranih – esterificiranih i glikoziliranih te vezanih spojeva primjenom, redoslijedno, ekstrakcije tekuće-tekuće, alkalne i kiselinske hidrolize izvornog ekstrakta te alkalne hidrolize ostatka nakon početne ekstrakcije. Analiza polifenolnih spojeva provedena je HPLC-DAD metodom, razvijenom za analizu 21 spoja iz različitih polifenolnih podskupina. Dodatak natrijevog klorida u koraku ekstrakcije tekuće-tekuće, a zatim i etilendiaminotetraoctene kiseline i askorbinske kiseline u koraku alkalne hidrolize, značajno su povećali stabilnost i ekstrakcijsko iskorištenje polifenolnih spojeva. U uvjetima frakcioniranja, modelne molekule esterificiranih i glikoziliranih polifenola bile su uspješno hidrolizirane, uz relativno zadovoljavajuće iskorištenje oslobođenih spojeva. Polifenoli u mahuni graška prisutni su uglavnom u konjugiranom obliku, kao esteri p-kumarinske i sinapinske kiseline, te kao glikozidi kvercetina, s udjelima, redoslijedno, 207, 158 i 103 μg gs.tv.-1, dok su slobodni i vezani spojevi vrlo malo zastupljeni. Udio ukupnih polifenola u koncentriranom izvornom ekstraktu mahune graška iznosio je 4, 77 mgGAE gs.tv.-1 (Folin- Ciocalteu), a prateći antioksidacijski kapacitet 12, 91 μmolTrolox gs.tv.-1 (DPPH). Mahuna graška može se smatrati relativno dobrim izvorom polifenola, čiju djelomičnu identifikaciju je uvelike olakšala primjena razvijenog postupka frakcioniranja.

agro-industrijski otpad ; frakcioniranje ; hidroliza ; mahuna graška ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Fractionation of polyphenol compounds - methodology development and application on pea pod

nije evidentirano

agro-industrial waste ; fractionation ; hydrolysis ; pea pod ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

25.09.2020.

obranjeno

159:021292

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice