Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka (CROSBI ID 435002)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štetner, Monika Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Štetner, Monika

Antunac, Neven

hrvatski

Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko predstavlja izvor uravnoteženih visoko vrijednih hranjivih komponenti korisnih za zdravlje ljudi te se svojim kemijskim sastavom približava savršenoj hrani. Sadrži cjelovite i visoko probavljive proteine sa svim sadržanim esencijalnim aminokiselinama. Globule mliječne masti su sitnog promjera zbog čega je mlijeko lakše probavljivo. Masno kiselinski profil kozjeg mlijeka se u velikoj mjeri razlikuje od kravljeg jer sadrži visoki udio kapronske, kaprilne i kaprinske masne kiseline što je ujedno i njegova karakteristika. S drugim masnim kiselinama srednje dugog lanca pokazuju razna terapeutska svojstva u liječenju gastrointestinalnih poremećaja i drugih vrsta bolesti. Laktoza je glavni ugljikohidrat mlijeka koji cjelokupno doprinosi hranidbenoj i zdravstvenoj vrijednosti mlijeka. Za određivanje ukupne hranidbene vrijednosti mlijeka potrebno je odrediti sve prisutne komponente mlijeka poput oligosaharida koji su u manjoj mjeri istraženi u odnosu na laktozu. Oligosaharidi kao rezistentni ugljikohidrati pokazuju svoja bioaktivna svojstva tek u debelom crijevu te se mogu smatrati prebioticima. Kozje mlijeko omogućuje važan izvor vitamina posebno vitamina A i mineralnih tvari poput kalcija i fosfora. Hipoalergena svojstva koje pruža kozje mlijeko je od presudne važnosti za osobe koje pate od alergije na kravlje mlijeko zbog čega može biti adekvatna zamjena. Ponekad iz određenih razloga kada humano mlijeko nije prikladno za hranjenje dojenčadi, tada kozje mlijeko može biti važan dodatak u formulama. Na bioaktivna svojstva kozjeg mlijeka osim poznatog kemijskog sastava, u velikoj mjeri utječu i manje poznate, ali itekako važne bioaktivne komponente kao što su imunoglobulini, laktoferin, slobodne aminokiseline i faktori rasta. Probavom proteina mlijeka oslobađaju se bioaktivni peptidi koji pokazuju raznolike fiziološke aktivnosti poput vezanja minerala, antiapetizirajućih, antimikrobnih, antihipertenzivnih, antioksidativnih, antitrombotskih, hipokolesterolemijskih, opioidnih, imunomodulacijskih i citomodulatornih aktivnosti važnih za zdravlje ljudi.

kozje mlijeko, hipoalergenost, terapeutska svojstva, bioaktivne komponente, bioaktivni peptidi

nije evidentirano

engleski

Bioactive components of goats milk

nije evidentirano

goat milk, hypoallergenicity, therapeutic properties, bioactive components, biactive peptides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano