Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak uzimanja vitamina C i E tijekom velikog unosa soli na oksidativni stres i antioksidativni kapacitet mjeren spektrofotometrijskim metodama u zdravih isptanika (CROSBI ID 434993)

Ocjenski rad | diplomski rad

Papak, Zdenka Učinak uzimanja vitamina C i E tijekom velikog unosa soli na oksidativni stres i antioksidativni kapacitet mjeren spektrofotometrijskim metodama u zdravih isptanika / Stupin, Ana (mentor); Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Papak, Zdenka

Stupin, Ana

hrvatski

Učinak uzimanja vitamina C i E tijekom velikog unosa soli na oksidativni stres i antioksidativni kapacitet mjeren spektrofotometrijskim metodama u zdravih isptanika

Cilj: Cilj istraživanja je odrediti učinak uzimanja antioksidativnih vitamina C i E tijekom dijete s velikim udjelom soli na stvaranje reaktivnih supstanci tiobarbituratne kiseline (TBARS) kao mjere oksidativnog stresa, te sposobnosti reduciranja željeza u plazmi (FRAP) kao mjere antioksidativnog kapaciteta metodom spektrofotometrije u zdravih mladih pojedinaca. Ustroj studije: Istraživanje je ustrojeno kao randomizirani kontrolirani klinički pokus. Materijali i metode: U istraživanju je bilo uključeno 51 mladih, zdravih ispitanika (26 žena i 25 muškaraca), u dobi od 18 do 24 godina života. Ispitanici su bili slučajnim odabirom podjeljeni u dvije skupine: 24 ispitanika u HS skupini (11 žena i 13 muškaraca), te 27 ispitanika u HS + C + E skupini (15 žena i 12 muškaraca). U HS skupini svi ispitanici su bili na dijetnom protokolu koji je uključivao dijetu s velikim udjelom soli, a u HS + C + E skupini svi ispitanici su bili na dijeti s velikim udjelom soli uz uzimanje vitamina C i vitamina E (HS+C+E skupina). Tri puta su posjetili Laboratorij za kliničku fiziologiju i fiziologiju sporta. Prvi posjet bio je prilikom ulaska u studijski protokol, drugi posjet nakon tjedan dana dijete s niskim udjelom soli (LS), a treći posjet nakon tjedan dana dijete s visokim udjelom soli (HS). Prilikom svakog posjeta uzet je uzorak krvi i 24-satnog urina. Spektofotometrijskom TBARS metodom određena je razina oksidativnog stresa, a FRAP je metodom određen antioksidativni kapacitet. Rezultati: Sedam dana dijete s visokim udjelom soli, u HS skupini statistički je značajno smanjilo razinu antioksidativnog kapaciteta, a statistički značajno povećalo razinu oksidativnog stresa. Sedam dana dijete s visokim udjelom soli uz uzimanje vitamina C i E, u HS+C+E skupini nije statistički značajno promjenilo razine antioksidativnog kapaciteta i oksidativnog stresa (p < 0, 05). Zaključak: Sedmodnevna visokoslana (HS) dijeta uzrokuje značajno smanjenje razine antioksidativnog kapaciteta i povećanje oksidativnog stresa neovisno o krvnom tlaku u mladih, zdravih ispitanika. Pojačana antioksidativna obrana, izazvana primjenom vitamina C te vitamina E, tijekom sedmodnevne visokoslane (HS) dijete poništava navedene promjene u vrijednostima antioksidativnog kapaciteta te oksidativnog stresa.

antioksidativni kapacitet ; FRAP ; oksidativni stres ; TBARS ; visoki unos soli ; vitamin C ; vitamin E

nije evidentirano

engleski

The effect of vitamin C and E intake during high-salt diet on oxidative stress and antioxidant capacity measured by spectrophotometric methods in healthy individuals

nije evidentirano

antioxidant capacity ; FRAP ; high salt intake ; oxidative stress ; TBARS ; vitamin C ; vitamin E

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti