Dobre i loše masti (CROSBI ID 434991)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tokić, Josip
Odžak, Renata
hrvatski
Dobre i loše masti
Masti predstavljaju koncentrirani izvor energije te služe kao izvor esencijalnih masnih kiselina. Po strukturi, masti su esteri masnih kiselina i alkohola glicerola. Masne kiseline se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: zasićene, mononezasićene, polinezasićene i trans masti. Zasićene i trans masne kiseline su „loše masti“ i uzrokuju povećanje LDL-a i smanjenje HDL-a. „Dobre masti“, u koje spadaju mono i polinezasićene masne kiseline, od kojih se ističu ω-3 masne kiseline, snižavaju LDL te protektivno djeluju na kardiovaskularni sustav. U radu su opisane kemijske strukture i vrste masnih kiselina, njihovo djelovanje na zdravlje te prisutnost u hrani.
masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3
nije evidentirano
engleski
Good and bad fats
nije evidentirano
fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
24.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split