Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dobre i loše masti (CROSBI ID 434991)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tokić, Josip Dobre i loše masti / Odžak, Renata (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Tokić, Josip

Odžak, Renata

hrvatski

Dobre i loše masti

Masti predstavljaju koncentrirani izvor energije te služe kao izvor esencijalnih masnih kiselina. Po strukturi, masti su esteri masnih kiselina i alkohola glicerola. Masne kiseline se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: zasićene, mononezasićene, polinezasićene i trans masti. Zasićene i trans masne kiseline su „loše masti“ i uzrokuju povećanje LDL-a i smanjenje HDL-a. „Dobre masti“, u koje spadaju mono i polinezasićene masne kiseline, od kojih se ističu ω-3 masne kiseline, snižavaju LDL te protektivno djeluju na kardiovaskularni sustav. U radu su opisane kemijske strukture i vrste masnih kiselina, njihovo djelovanje na zdravlje te prisutnost u hrani.

masti, masne kiseline, esencijalne masne kiseline, omega-3

nije evidentirano

engleski

Good and bad fats

nije evidentirano

fats, fatty acids, essential fatty acids, omega-3

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija