Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani (CROSBI ID 434988)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cigić, Filip
Odžak, Renata
hrvatski
Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani
Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti koji prvenstveno biljci služe u obrani od patogena i UV-zračenja. U prirodi postoji više od 8000 polifenolnih spojeva od kojih su flavanoidi najbrojnija skupina. Upravo zbog široke rasprostranjenosti značajno su prisutni u ljudskoj prehrani. Njihovo najvažnije svojstvo je to što djeluju na slobodne radikale, štiteći tako stanice od raznih oksidacijskih oštećenja. Osim antioksidacijskog djelovanja, polifenoli imaju značajnu ulogu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, raka te neurodegenerativnih bolesti. U radu je opisana kemijska struktura polifenola, apsorpcija, antioksidacijsko djelovanje te njihova prisutnost u pojedinim namirnicama.
polifenoli, flavanoidi, antioksidansi, apsorpcija
nije evidentirano
engleski
Polyphenols - important antioxidants in diet
nije evidentirano
polyphenols, flavonoids, antioxidant, absorption
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
23.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split