Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani (CROSBI ID 434988)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cigić, Filip Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani / Odžak, Renata (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2020

Podaci o odgovornosti

Cigić, Filip

Odžak, Renata

hrvatski

Polifenoli-važni antioksidansi u prehrani

Polifenoli su sekundarni biljni metaboliti koji prvenstveno biljci služe u obrani od patogena i UV-zračenja. U prirodi postoji više od 8000 polifenolnih spojeva od kojih su flavanoidi najbrojnija skupina. Upravo zbog široke rasprostranjenosti značajno su prisutni u ljudskoj prehrani. Njihovo najvažnije svojstvo je to što djeluju na slobodne radikale, štiteći tako stanice od raznih oksidacijskih oštećenja. Osim antioksidacijskog djelovanja, polifenoli imaju značajnu ulogu u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, raka te neurodegenerativnih bolesti. U radu je opisana kemijska struktura polifenola, apsorpcija, antioksidacijsko djelovanje te njihova prisutnost u pojedinim namirnicama.

polifenoli, flavanoidi, antioksidansi, apsorpcija

nije evidentirano

engleski

Polyphenols - important antioxidants in diet

nije evidentirano

polyphenols, flavonoids, antioxidant, absorption

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

23.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija