Karotenoidi u hrani (CROSBI ID 434986)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juričić, Josipa
Odžak, Renata
hrvatski
Karotenoidi u hrani
Karotenoidi su lipofilni pigmenti odgovorni za crvenu, narančastu i žutu boju voća i povrća. U prirodi postoje karotenoidi različite kemijske strukture, no svima je zajednički polienski lanac s višestrukim konjugiranim dvostrukim vezama. Imaju brojne biološke funkcije od kojih su najvažnije pretvorba u vitamin A, antioksidativno te fotoprotektivno djelovanje. Ističu se i po brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. U radu je opisana kemijska struktura karotenoida, biološke funkcije, biodostupnost i metabolizam, prisutnost u hrani te učinci na zdravlje čovjeka.
karotenoidi, vitamin A, antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Carotenoids in food
nije evidentirano
carotenoids, vitamin A, antioxidants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
23.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split