Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prilog poznavanju pedoloških uvjeta u kojima raste svojta Pulsatilla nigricans Störck na Žumberku (Hrvatska) (CROSBI ID 488592)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vrbek, Mirjana ; Vrbek, Boris Prilog poznavanju pedoloških uvjeta u kojima raste svojta Pulsatilla nigricans Störck na Žumberku (Hrvatska) // IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog drušđtva / Racz, Zoltan (ur.). Zagreb, 2001. str. 95-97-x

Podaci o odgovornosti

Vrbek, Mirjana ; Vrbek, Boris

hrvatski

Prilog poznavanju pedoloških uvjeta u kojima raste svojta Pulsatilla nigricans Störck na Žumberku (Hrvatska)

Žumberak je planinski kraj zapadnog dijela Središnje Hrvatske u čijoj geološkoj građi prevladavaju dolomiti dok su vapnenci znatno manje zastupljeni. Na dolomitnoj matičnoj stijeni razvile su se karbonatne skeletne rendzine različitih dubina a na vapnencima crnica i različita smeđa tla. Iznad ovakvih tala koja sadrže malu ukupnu količinu vlage na Žumberku su se razvile termofilne šumske zajednice ili kserofilni travnjaci pa je tu i Pulsatilla nigricans Störck, koja je do sada zabilježena samo na dva lokaliteta u Hrvatskoj, našla svoje stanište. Prilikom istraživanja flore i vegetacije Žumberka ova vrsta je otkrivena na četiri nova dosad nepoznata lokaliteta: Kičer, Kumičevac, Tomaševci i Osunja. U radu su osim novih lokalitetima, prikazani pedološki uvjeti u kojima raste P. nigricans.

Pulsatilla nigricans; rasprostranjenost; tlo; Žumberak; Hrvatska.

nije evidentirano

engleski

A contribution to the knowledge about the soil conditions in which Pulsatilla nigricans Störck grows on Žumberak (Croatia)

nije evidentirano

Pulsatilla nigricans; distribution; soil; Žumberak; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

95-97-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog drušđtva

Racz, Zoltan

Zagreb:

Podaci o skupu

Gospodarenje i zaštita tla za buduće generacije

predavanje

03.07.2001-07.07.2001

Brijuni, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija