Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda (CROSBI ID 434935)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papp, Zagorka
Pepić, Ivan
hrvatski
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda
Emolijensi su često korištene podloge za dermalnu primjenu zbog svog fizičkog učinka i zbog pozitivnog utjecaja na barijerna svojstva kože. Ovisno o njihovom kemijskom sastavu, osjećaj koji proizvodi koji sadrže emolijense pružaju korisnicima prije, tijekom i nakon primjene može se značajno razlikovati. Najčešće korišteni hidrofobni emolijensi su ulja, a temelj njihove strukture su alkilne skupine ugljikovodika te esteri i voskovi s masnim kiselinama i višim masnim alkoholima. Hidrofilni emolijensi su podijeljeni na ovlaživače i humektanse koji se dodaju dermalnim pripravcima kako bi se održala vlažnost i spriječio gubitak vlage iz pripravka. Kako senzorne značajke ovise o strukturnim karakteristikama i svojstvima tečenja, mogu se predvidjeti reološkim mjerenjima i analizom teksture pomoću instrumenata te se tako dugotrajne i skupe studije koje se provode in vivo, barem djelomično mogu zamijeniti puno jednostavnijim instrumentalnim mjerenjima. Stoga se očekuje da će takve klasične tehnike biti od još veće koristi prilikom analize senzornih svojstava proizvoda.
emolijens, senzorne značajke, strukturne karakteristike, svojstva tečenja
nije evidentirano
engleski
Impact of emollients on the sensory properties of cosmetic products
nije evidentirano
emollient, sensory properties, structure characteristics, flow properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
24.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb