Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije (CROSBI ID 434899)

Ocjenski rad | diplomski rad

Celić, Gracijo Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije / Žubrinić, Krunoslav (mentor); Kešelj, Ana (neposredni voditelj). Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku, . 2020

Podaci o odgovornosti

Celić, Gracijo

Žubrinić, Krunoslav

Kešelj, Ana

hrvatski

Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije

Tema ovoga rada je implementacija sustava za naručivanje jela i pića u ugostiteljskim objektima putem bežične komunikacijske tehnologije NFC i pomoću QR kodova. Ideja za izradu sustava je nastala spontano iz autorovog iskustva rada u ugostiteljskim objektima. Konobari puno vremena i napora ulažu u obilazak stolova i pružanju usluge. Cilj ovog sustava je olakšati konobarima svakodnevni rad i pružiti kvalitetniju uslugu gostima restorana. U ovom diplomskom radu se također opisuju slična programska rješenja. Sustavi koji se spominju u ovom radu su McDonald's kiosk, SmartService i AImenu. Sustav je razvijen korištenjem programskih alata za programiranje na internetu. Tehnologije koje su se koristile u razvoju su HTML, JavaScript, PHP, CSS te razne biblioteke kao što su jQuery i AJAX (engl. Asynchronous JavaScript and Xml) itd. Odlučeno je koristiti ove alate jer pružaju mogućnost jednostavne distribucije sustava putem interneta i zbog lakšeg održavanja. Stvoreni sustav se sastoji od tri podsustava. To su podsustavi za gosta, konobara i administratora. Gost pristupa jelovniku, a zatim naručuje hranu i piće. Konobari se služe podsustavom za primanje obavijesti o novim narudžbama. Konobari također mogu dodavati jelo u narudžbu i uklanjati jelo iz iste. Administrator sustava je zadužen za stvaranje jelovnika i davanje konobarima ovlasti za ulaz u sustav. Administrator može generirati i izvješća o radu konobara. Za pristup jelovniku gosti se koriste NFC i QR tehnologijama. NFC je bežična komunikacijska tehnologija kratkog dometa koja je proizašla iz RFID (engl. Radio- frequency identification) tehnologije. NFC i RFID dijele sličnu arhitekturu i zbog toga NFC uređaji mogu komunicirati s većinom RFID uređaja. Osnovna razlika između dvije tehnologije je što NFC uređaj može biti meta i inicijator komunikacije u isto vrijeme. QR tehnologija je nastala kao izvedenica barkod tehnologije. QR kod je matrica koja podatke sprema okomito i vodoravno. Zbog takvog pohranjivanja podataka QR kod ima puno veći memorijski kapacitet od barkoda.

sustav za naručivanje jela i pića, NFC, QR kod, klijentsko-poslužiteljski sustav

nije evidentirano

engleski

Information system for ordering food and drinks in a restaurants and coffee shops industry using QR code and NFC technology

nije evidentirano

food and beverage ordering system, NFC, QR code, client-server system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Dubrovniku

Dubrovnik

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti, Računarstvo