Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biogeni amini u siru (CROSBI ID 434893)

Ocjenski rad | diplomski rad

Herljević, Dora Biogeni amini u siru / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Herljević, Dora

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Biogeni amini u siru

Biogeni amini nastaju tijekom zrenja sira dekarboksilacijom slobodnih aminokiselina uslijed mikrobne aktivnosti. Imaju biološki aktivno djelovanje jer su prekursori u sintezi hormona, proteina i nukleinskih kiselina te imaju ulogu u imunološkom odgovoru. Međutim, uneseni hranom u previsokim koncentracijama, mogu izazvati toksičan učinak sa simptomima poput hipertenzije, tahikardije, migrene, urtikarije i dr. Biogeni amini utječu na kvalitetu i sigurnost sira jer je njihov veći sadržaj utvrđen u sirevima proizvedenima iz sirovog mlijeka uz određene uvijete zrenja sira. Cilj ovog rada je opisati mehanizam nastajanja biogenih amina tijekom zrenja sira, čimbenike koji utječu na razinu njihove akumulacije u siru, prirodne mehanizme detoksifikacije u ljudskom organizmu te mjere za kontrolu njihovog nastajanja u proizvodnji i tijekom zrenja sira.

biogeni amini, sir, zrenje, dekarboksilacija, slobodne aminokiseline

nije evidentirano

engleski

Biogenic amines in cheese

nije evidentirano

biogenic amines, cheese, ripening, decarboxylation, free aminoacids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

01.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)