Koligativna svojstva (CROSBI ID 434859)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lubina, Katarina
Medvidović-Kosanović, Martina
hrvatski
Koligativna svojstva
Primarni cilj ovog rada je opisati karakteristike i svojstva otopina s naglaskom na tekuće smjese. Kako bi ih bolje razumjeli, u ovom radu definirani su važni pojmovi (poput otopine, otapala i otopljene tvari) te su opisane i odgovarajuće jednadžbe. Nadalje, u radu je definiran i kemijski potencijal koji pomaže u opisivanju fizikalnih svojstva otopina. Kako se mijenja kemijski potencijal određene komponente u ovisnosti o promjeni sastava smjese opisuje poznata kemijska jednadžba pod nazivom Gibs – Duhemova jednadžba. Neka svojstva, koja su karakteristična za otopine ovise samo o broju čestica otopljene tvari, a ne o njihovoj prirodi. Takva svojstva nazivaju se koligativna svojstva te se mogu objasniti termodinamički na temelju smanjenja kemijskog potencijala otopine u odnosu na kemijski potencijal čistog otapala. Ovaj rad završava upravo detaljnim tumačenjem kako koligativna svojstva kao što su povišenje vrelišta, sniženje ledišta i osmotski tlak otopina ovise o količini prisutne otopljene tvari, te kako se matematički iz navedenih svojstava mogu odrediti molarne mase.
Raoultov zakon, Henryev zakon, sniženje tlaka pare, povišenje vrelišta, sniženje ledišta, osmotski tlak
nije evidentirano
engleski
Colligative properties
nije evidentirano
Raoult's law , Henry's law, vapor pressure lowering, boiling point elevation, freezing point depression, osmotic pressure
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
23.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek