Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti (CROSBI ID 434776)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kaurinović, Jelena
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti
Cilj ovog završnog rada bio je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, prividna viskoznost, stabilnost i raspodjela veličine čestica) smoothieja s dodatkom različite vrste ulja (konoplja, lan) i različitim vremenom (stupnjem) usitnjavanja indijskih oraščića (15 i 45 s) pri tlakovima od 300 i 450 MPa i vremenu obrade od 9 i 15 minuta. Smoothie dobiven dodatkom ulja konoplje pokazuje veću stabilnost (ISS) od maksimalnih 260 sati. Stabilnost karakterizira raspodjela veličine čestica od 9 - 2511 um i optimalni procesni parametri od 300 MPa i 9 minuta obrade pri oba stupnja usitnjavanja. Selektivna statistička značajnost (ANOVA) utjecaja procesnih parametara prisutna je kod svih promatranih fizikalnih veličina.
emulzije, fizikalna svojstva, smoothie, stabilnost, visoki hidrostatski tlak
nije evidentirano
engleski
Influence of high hydrostatic pressure on sustainability and physical properties of smoothies of increased degree of dispersion
nije evidentirano
emulsions, high hydrostatic pressure, physical properties, smoothie, stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb