Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj liofiliziranog probiotičkog mikroinkapsulata s dodatkom L-askorbinske kiseline (CROSBI ID 434767)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurić, Vesna Razvoj liofiliziranog probiotičkog mikroinkapsulata s dodatkom L-askorbinske kiseline / Frece, Jadranka (mentor); Kostelac, Deni (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Jurić, Vesna

Frece, Jadranka

Kostelac, Deni

hrvatski

Razvoj liofiliziranog probiotičkog mikroinkapsulata s dodatkom L-askorbinske kiseline

Do danas su dokumentirani višestruki korisni učinci probiotika na zdravlje domaćina. Iako je tržište preplavljeno probiotičkim proizvodima, nerijetko provedene studije pokazuju da dostupni probiotički sojevi ne zadovoljavaju osnovne probiotičke kriterije. Jedan od glavnih kriterija je visoki stupanj preživljavanja tijekom prolaska kroz gastrointestinalni sustav domaćina kako bi se na ciljanom mjestu ispoljili korisni učinci. S obzirom na to da je nužno da probiotici u što većem broju prežive navedene stresne uvjete, često se koriste tehnike koje štite stanice netoksičnim biopolimerima. Primjer primjene takvog matriksa je mikroinkapsulacija u alginatnom nosaču. Uz navedeno, važno je da se pripravljenim proizvodima maksimalno produlji trajnost pa se koriste tehnike liofilizacije koje omogućavaju dulje skladištenje. Uz osnovne probiotičke karakteristike često su poželjne i određene funkcionalne karakteristike. Primjerice, novija istraživanja potiču konzumaciju proizvoda s visokim antioksidacijskim potencijalom zbog mnogobrojnih korisnih učinaka na zdravlje. U ovom radu, korištenjem tehnika mikroinkapsulacije i liofilizacije odabran je najefikasniji način zaštite odabranih probiotičkih bakterija: Lactobacillus plantarum M2 i Lactobacillus plantarum KO9. Liofilizirani mikroinkapsulati navedenih sojeva pokazali su visok stupanj preživljavanja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog sustava i bili su prikladan nosač L-askorbinske kiseline povećavajući antioksidativni kapacitet pripravka. Određena je bazalna antioksidacijska aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline izražena kao sposobnost uklanjanja DPPH radikala. Budući da L-askorbinska kiselina iskazuje potencijalnu antimikrobnu aktivnost, istražen je utjecaj na rast odabranih patogenih bakterija: Salmonella enterica serovar Typhimurium ATCC 27853 , Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 25923 i Listeria monocytogenes ATCC 2356 te je koncentracija od 50 mg mL-1 značajno inhibirala rast navedenih patogena.

probiotici ; mikroinkapsulacija ; liofilizacija ; L-askorbinska kiselina

nije evidentirano

engleski

evelopment of a lyophilized probiotic microencapsulate with the addition of L-ascorbic acid

nije evidentirano

probiotics ; microencapsulation ; lyophilization ; L-ascorbic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

21.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano