Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 434760)

Ocjenski rad | diplomski rad

Janda, Dana Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Janda, Dana

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda

Bioaktivni peptidi podrijetlom iz kazeina i proteina sirutke najbrojnija su skupina bioaktivnih tvari sadržanih u mliječnim proizvodima. To su fragmenti nastali cijepanjem proteina sastavljeni od 3 do 20 aminokiselina, koji nastaju tijekom probave u humanom organizmu ili tijekom procesa prerade mlijeka. Iako mlijeko predstavlja dobar izvor proteina, većina bioaktivnih peptida prisutnih u mlijeku nalazi se u neaktivnom obliku unutar nativne proteinske sekvence te svoju aktivnost mogu ispoljiti tek nakon hidrolize proteina iz kojeg potječu. Fermentirana mlijeka i sirevi predstavljaju glavne izvore bioaktivnih peptida među komercijalnim mliječnim proizvodima. Oni mogu biti dobar izvor antihipertenzivnih, antitrombotičnih, opioidnih, antimikrobnih, imunomodulatornih, antioksidativnih peptida i peptida s učinkom vezanja minerala. Aminokiselinski sastav i sekvence određuju biološku aktivnost bioaktivnih peptida, a spomenuti peptidi mogu pozitivno djelovati na krvožilni, živčani, imunološki i probavni sustav. Cilj ovog rada je dati pregled najznačajnijih bioaktivnih peptida podrijetlom iz mlijeka i mliječnih proizvoda, prikazati njihovu biološku aktivnost u humanom organizmu te načine kako oni nastaju.

bioaktivni peptidi ; kazein ; proteini sirutke ; aminokiselinski sastav i sekvence ; biološka aktivnost

nije evidentirano

engleski

Bioactive peptides of the milk and milk products

nije evidentirano

bioactive peptides ; casein ; whey proteins ; amino acid composition and sequences ; biological activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)