Pročišćavanje i karakterizacija enzima lipaza porijeklom iz Thermomyces lanuginosus (CROSBI ID 434759)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marčinko, Tomislav
Šalić, Anita
Sokač, Tea
hrvatski
Pročišćavanje i karakterizacija enzima lipaza porijeklom iz Thermomyces lanuginosus
Lipaze su važni izvanstanični, termostabilni enzimi koje su svoju primjenu pronašli u prehrambenoj, papirnoj, farmaceutskoj industriji te proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Jedan od načina proizvodnje lipaza je uzgoj različitih mikroorganizama (gljive, kvasci, bakterije) na čvrstim nosačima. U zadnje vrijeme, kako bi cijelu proizvodnju lipaza na čvrstim nosačima učinili ekonomičnijom, kao supstrat se koristi otpad poljoprivrednog podrijetla. Bez obzira na način proizvodnje, dobiveni enzim lipaza se mora pročistiti kako bi bio komercijalno upotrebljiv, a sam mehanizam pročišćavanja predstavlja jedan od najvećih izazova. Glavni cilj ovoga procesa je brzo i učinkovito pročistiti enzim kako bi se smanjili troškovi često vrlo skupih procesa pročišćavanja. Cilj ovog rada bio je pročistiti enzim lipazu porijeklom iz mikroorganizma Thermomyces lanuginosus dobivenog fermentacijom na čvrstim nosačima pogače buče. Kao prvi korak u procesu pročišćavanja sirovog ekstrakta enzima lipaze provedeno je isoljavanje amonijevim solima nakon čega je uslijedila dijaliza. Kako bi se enzim dodatno pročistio provedena je kromatografija isključenja po veličini na Sephadex G-100 koloni. Nakon provedbe procesa pročišćavanja, provedena je karakterizacija pročišćenog i nepročišćenog enzima lipaze na način da su određeni temperaturni i pH optimum, stabilnost te utjecaj metalnih iona, organskih otapala, masti i ulja na aktivnost enzima.
Thermomyces lanuginosus, enzim lipaza, pročišćavanje, karakterizacija
nije evidentirano
engleski
Purification and characterization of lipase from Thermomyces lanuginosus
nije evidentirano
Thermomyces lanuginosus, lipase, purifying, characterization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb