Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pročišćavanje i karakterizacija enzima lipaza porijeklom iz Thermomyces lanuginosus (CROSBI ID 434759)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marčinko, Tomislav Pročišćavanje i karakterizacija enzima lipaza porijeklom iz Thermomyces lanuginosus / Šalić, Anita (mentor); Sokač, Tea (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2020

Podaci o odgovornosti

Marčinko, Tomislav

Šalić, Anita

Sokač, Tea

hrvatski

Pročišćavanje i karakterizacija enzima lipaza porijeklom iz Thermomyces lanuginosus

Lipaze su važni izvanstanični, termostabilni enzimi koje su svoju primjenu pronašli u prehrambenoj, papirnoj, farmaceutskoj industriji te proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Jedan od načina proizvodnje lipaza je uzgoj različitih mikroorganizama (gljive, kvasci, bakterije) na čvrstim nosačima. U zadnje vrijeme, kako bi cijelu proizvodnju lipaza na čvrstim nosačima učinili ekonomičnijom, kao supstrat se koristi otpad poljoprivrednog podrijetla. Bez obzira na način proizvodnje, dobiveni enzim lipaza se mora pročistiti kako bi bio komercijalno upotrebljiv, a sam mehanizam pročišćavanja predstavlja jedan od najvećih izazova. Glavni cilj ovoga procesa je brzo i učinkovito pročistiti enzim kako bi se smanjili troškovi često vrlo skupih procesa pročišćavanja. Cilj ovog rada bio je pročistiti enzim lipazu porijeklom iz mikroorganizma Thermomyces lanuginosus dobivenog fermentacijom na čvrstim nosačima pogače buče. Kao prvi korak u procesu pročišćavanja sirovog ekstrakta enzima lipaze provedeno je isoljavanje amonijevim solima nakon čega je uslijedila dijaliza. Kako bi se enzim dodatno pročistio provedena je kromatografija isključenja po veličini na Sephadex G-100 koloni. Nakon provedbe procesa pročišćavanja, provedena je karakterizacija pročišćenog i nepročišćenog enzima lipaze na način da su određeni temperaturni i pH optimum, stabilnost te utjecaj metalnih iona, organskih otapala, masti i ulja na aktivnost enzima.

Thermomyces lanuginosus, enzim lipaza, pročišćavanje, karakterizacija

nije evidentirano

engleski

Purification and characterization of lipase from Thermomyces lanuginosus

nije evidentirano

Thermomyces lanuginosus, lipase, purifying, characterization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

22.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo