Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sladoled dodane nutritivne vrijednosti (CROSBI ID 434756)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvatinović, Barbara Sladoled dodane nutritivne vrijednosti / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Horvatinović, Barbara

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Sladoled dodane nutritivne vrijednosti

U današnje vrijeme je sveprisutan trend konzumacije namirnica koje imaju pozitivan učinak na zdravlje potrošača. Sladoled, kao jedna od najpopularnijih namirnica među mlađom, ali i starijom populacijom može biti idealan medij za unos visoko vrijednih hranjivih tvari u organizam. Postoje brojna istraživanja dodatka raznih nutrijenata u sladoled s ciljem postizanja dodane nutritvne vrijednosti proizvoda, te njihovog utjecaja na svojstva navedene namirnice. Najpoznatiji je sladoled sa smanjenim udjelom mliječne masti, gdje se ona zamjenjuje različitim tvarima, kao npr. proteinima, prebioticima itd.. Također, u sladoled se u posljednje vrijeme sve više dodaju probiotici, prebiotici i simbiotici koji imaju povoljan utjecaj na mikrobiotu gastrointestinalnog sustava čovjeka. Osim navedenih vrsta, postoje i sladoledi s dodatkom proteina sirutke ili soje, sladoled sa smanjenim udjelom šećera te sladoledi proizvedeni od drugih vrsta mlijeka, kao što su kozje i ovčje. Izrazito je važan utjecaj dodataka na senzorna svojstva, prihvatljivost od strane potrošača te prihvatljivost njihove cijene, što predstavlja izazov u proizvodnji sladoleda dodane nutritivne vrijednosti.

Sladoled ; mliječna mast ; probiotici ; prebiotici ; simbiotici ; proteini sirutke ; proteini soje ; kozje mlijeko ; ovčje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Nutritional value-added ice cream

nije evidentirano

Ice cream ; mlik fat ; probiotics ; prebiotics ; symbiotics ; whey proteins ; soy proteins ; goat milk ; sheep milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)