Sladoled dodane nutritivne vrijednosti (CROSBI ID 434756)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horvatinović, Barbara
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti
U današnje vrijeme je sveprisutan trend konzumacije namirnica koje imaju pozitivan učinak na zdravlje potrošača. Sladoled, kao jedna od najpopularnijih namirnica među mlađom, ali i starijom populacijom može biti idealan medij za unos visoko vrijednih hranjivih tvari u organizam. Postoje brojna istraživanja dodatka raznih nutrijenata u sladoled s ciljem postizanja dodane nutritvne vrijednosti proizvoda, te njihovog utjecaja na svojstva navedene namirnice. Najpoznatiji je sladoled sa smanjenim udjelom mliječne masti, gdje se ona zamjenjuje različitim tvarima, kao npr. proteinima, prebioticima itd.. Također, u sladoled se u posljednje vrijeme sve više dodaju probiotici, prebiotici i simbiotici koji imaju povoljan utjecaj na mikrobiotu gastrointestinalnog sustava čovjeka. Osim navedenih vrsta, postoje i sladoledi s dodatkom proteina sirutke ili soje, sladoled sa smanjenim udjelom šećera te sladoledi proizvedeni od drugih vrsta mlijeka, kao što su kozje i ovčje. Izrazito je važan utjecaj dodataka na senzorna svojstva, prihvatljivost od strane potrošača te prihvatljivost njihove cijene, što predstavlja izazov u proizvodnji sladoleda dodane nutritivne vrijednosti.
Sladoled ; mliječna mast ; probiotici ; prebiotici ; simbiotici ; proteini sirutke ; proteini soje ; kozje mlijeko ; ovčje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Nutritional value-added ice cream
nije evidentirano
Ice cream ; mlik fat ; probiotics ; prebiotics ; symbiotics ; whey proteins ; soy proteins ; goat milk ; sheep milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb