Kemijski sastav vode u bocama (CROSBI ID 434702)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bosilj, Mateja
Ptiček Siročić, Anita ; Dogančić, Dragana
hrvatski
Kemijski sastav vode u bocama
Voda je najrasprostranjenija tvar u prirodi i zauzima oko dvije trećine Zemljine površine. Glavna podjela vode je na površinske, podzemne i oborinske. Iz podzemnih voda crpe se flaširane vode koje uključuju stolnu, mineralnu i prirodnu izvorsku vodu. Pravilnikom o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama regulira se tržište flaširanih voda. Direktivom o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju određeni su standardi kvalitete vodete tri kategorije parametara (mikrobiološki, kemijski i indikatorski)koji se moraju pratiti i ispitivati. Mikrobiološki parametri pokazuju stupanj onečišćenja vode mikroorganizmima, dok kemijski parametri pokazuju stupanj onečišćenja vode kemikalijama. Prirodna izvorska i prirodna mineralna voda imaju određeni kemijski sastav kod kojeg koncentracije pojedinih elemenata imaju propisanu maksimalno dopuštenu količinu. Ukoliko koncentracije pojedinih elemenata prelaze maksimalno dopuštenu količinu, mogu štetno djelovati na ljudski organizam. Sve kategorije flaširanih voda (stolna, izvorska i mineralna) mogu biti gazirane i negazirane, a to ovisi o sadržaju ugljikovog dioksida (CO2). Zbog crpljenja i flaširanja vode za piće te poboljšanja kvalitete pitke vode, potrebno je provesti analize koje će pokazati ispravnost vode za piće te da li se ona može konzumirati bez da štetno utječe na zdravlje.
voda ; stolna ; mineralna ; izvorska ; kemijski sastav ; ambalaža
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of bottled water
nije evidentirano
water ; table water ; mineral water ; spring water ; chemical composition ; packaging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Geotehnički fakultet
Varaždin