Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave (CROSBI ID 434691)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petek, Andreja
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave
Kava spada među najpopularnija pića današnjice. Tijekom proizvodnje kave i konzumacijom napitaka od kave gomila se velika količina nusproizvoda diljem svijeta. Glavni nusproizvodi su srebrna pokožica i talog zaostao nakon konzumacije napitka. Navedeni nusproizvodi bogati su izvor ugljikohidrata, lipida, proteina, fenolnih spojeva te minerala. S ciljem valorizacije nusproizvoda i smanjenja količine otpada nusproizvodi su pronašli primjenu u raznim industrijama, a uglavnom se koriste za ekstrakciju različitih funkcionalnih spojeva. Ekstrakcija čvrsto-kapljevito, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija superkritičnim fluidima, mikrovalovima i ultrazvukom samo su neke od, u ovom radu, opisanih metoda njihove izolacije. Osim ekstrakcijskih tehnika opisane su i analitičke metode određivanja istih, a to su UV-Vis spektrofotometrija, plinska kromatografija, visoko specifična tekućinska kromatografija te atomska apsorpcijska spektrofotometrija.
analitičke metode ; funkcionalni spojevi ; metode ekstrakcije ; nusproizvodi kave
nije evidentirano
engleski
Analytical methods of isolation of functional ingredients from coffee by-products
nije evidentirano
analytical methods ; functional compounds ; extraction methods ; coffee by-products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb