Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave (CROSBI ID 434691)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petek, Andreja Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Petek, Andreja

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave

Kava spada među najpopularnija pića današnjice. Tijekom proizvodnje kave i konzumacijom napitaka od kave gomila se velika količina nusproizvoda diljem svijeta. Glavni nusproizvodi su srebrna pokožica i talog zaostao nakon konzumacije napitka. Navedeni nusproizvodi bogati su izvor ugljikohidrata, lipida, proteina, fenolnih spojeva te minerala. S ciljem valorizacije nusproizvoda i smanjenja količine otpada nusproizvodi su pronašli primjenu u raznim industrijama, a uglavnom se koriste za ekstrakciju različitih funkcionalnih spojeva. Ekstrakcija čvrsto-kapljevito, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija superkritičnim fluidima, mikrovalovima i ultrazvukom samo su neke od, u ovom radu, opisanih metoda njihove izolacije. Osim ekstrakcijskih tehnika opisane su i analitičke metode određivanja istih, a to su UV-Vis spektrofotometrija, plinska kromatografija, visoko specifična tekućinska kromatografija te atomska apsorpcijska spektrofotometrija.

analitičke metode ; funkcionalni spojevi ; metode ekstrakcije ; nusproizvodi kave

nije evidentirano

engleski

Analytical methods of isolation of functional ingredients from coffee by-products

nije evidentirano

analytical methods ; functional compounds ; extraction methods ; coffee by-products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

15.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija