Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova (CROSBI ID 434690)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Orešković, Ivana
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova
S porastom problema zbrinjavanja otpada i razgradnje plastične ambalaže raste i interes današnjih istraživanja k upotrebi biorazgradivih materijala. Među njima jestivi biofilmovi s visokovrijednim funkcionalnim sastojcima izoliranim iz različitih nusproizvoda prehrambene industrije svakako zauzimaju značajno mjesto. Sukladno današnjim trendovima u razvoju biorazdradivih materijala, i ovo istraživanje je pokazalo razvoj novih funkcionalnih pektinskih biofilmova s dodatkom ekstrakata kore mandarine. Njihova ugradnja u pektinske biofilmove praćena je promjenama u kemijskim i fizikalnim svojstvima. Rezultati su pokazali da biofilmovi s fenolnim ekstraktima kore mandarine pokazuju porast intenziteta boje, vlačne čvrstoće, te smanjenja modula elastičnosti u odnosu na biofilmove bez ekstrakata. Time je pokazano da se ekstrakti kore mandarine mogu uspješno primijeniti za izradu ekoloških prihvatljivih funkcionalnih pektinskih biofilmova.
ekstrakt kore mandarine ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenoli ; pektinski biofilmovi ; karakterizacija biofilmova
nije evidentirano
engleski
Influence of phenols extracted from tangerine peel on chemical and physical propertis of pectin biofilms
nije evidentirano
tangerine peel extract ; microwave assisted extraction ; phenols ; pectin ; biofilms ; characterisation of biofilms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb