Utjecaj temperature na rast i proizvodnju etanola kod kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777 (CROSBI ID 434685)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kralj, Monika
Mladen Pavlečić
hrvatski
Utjecaj temperature na rast i proizvodnju etanola kod kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777
Kvasci se često koriste kao biokatalizatori u proizvodnji raznih fermentiranih proizvoda, kao i jakih alkoholnih pića te pekarskih proizvoda. Napretkom znanosti i različitih tehnika genetičkog inženjerstva, kvasci se počinju sve češće primjenjivati i u drugim biotehnološkim postupcima. Ne-Saccharomyces kvasci predstavljaju veliki no vrlo slabo iskorišten izvor bioraznolikosti ovih mikroorganizama. Za razliku od Saccharomyces kvasaca, oni pokazuju neke karakteristike koje ih čine interesantnima za istraživanje , poput mogućnosti rasta na kompleksnim supstratima, odnosno na supstratima koji su tvoreni od dva ili više biogenih elemenata, osim toga imaju i veću otpornost prema višim koncentracijama inhibitora ili visokim temperaturama. Jedan od interesantnijih ne- Saccharomyces kvasaca za istraživanje je i kvasac Kluyveromyces marxianus NRBC 1777. S obzirom da spada u termotolerantne kvasce, neka istraživanja pokazala su da može rasti i pri temperaturama od 52 °C, dok se s druge strane pokazalo da je i dobar producent etanola na temperaturama od čak 40 °C. U ovom završnom radu proučavan je uzgoja kvasca K. marxianus NBRC 1777 u anaerobnim uvjetima u tikvici pri temperaturama od 20°, 30°, 40° i 50 °C. Tokom ovog istraživanja kvasca određivana je specifična brzina rasta kvasca pri tim temperaturama, kao i mogućnost proizvodnje etanola. Najveća specifična brzina rasta određena je pri 30° C i 40 °C, također, kvasac je pokazao mogućnost proizvodnje etanola pri svim temperaturama, a prinos etanola je bio najviši pri 30 °C. Najlošiji rezultati ostvarili su se na temperaturma od 20°C i 50°C.
ne-Saccharomyces kvasci, Kluyveromyces marxianus NRBC 1777, termotolerantnost, etanol
nije evidentirano
engleski
The influence of temperature on growth and ethanol production in yeast Kluyveromyces marxianus NBRC 1777
nije evidentirano
non-Saccharomyces yeasts, Kluyveromyces marxianus NBRC 1777, thermotolerance, ethanol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb