Higijensko sanitarne mjere u klaonici (CROSBI ID 336229)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Spajić, Ivica
Vučemilo, Marija
hrvatski
Higijensko sanitarne mjere u klaonici
U radu je istražen učinak pranja i dezinfekcije u jednoj klaonici na području Zagrebačke županije. Poslije temeljitog čišćenja svih izloženih površina, obavljeno je sanitarno pranje toplom vodom i detergentom, a potom isplahnjivanje. Nakon toga je obavljena dezinfekcija 1 % otopinom EKO-DEZ dezinficijensa. Nakon toga uzimani su brisevi sa izloženih površina koji su obrađeni u mikrobiološkom laboratoriju. Broj aerobnih mezofilnih bakterija na izloženim površinama kretao se od 360 do 2570 po cm2, ovisno s kojeg su se mjesta brisevi uzimali. Nije izolorana E. coli, a bakterije iz roda Preoteus spp. izo1irane su u 4.5 % briseva. Osim ovih postupaka u radu je opisan HACCP sustav koji se provodi u klaonici, koji je odgovoran za osiguranje mikrobiološke neškodljivosti namirnica. Sustav podrazumijeva sustavnu procjenu svih postupaka praćenja i nadzora, kao i popravnih mjera za svaki kritični momenat. Sustav počiva na sedam osnovnih načela, koja su u radu podrobno opisana. U radu su navedene i bolesti koje se mogu prenijeti preko mesa, jer se u cijelom svijetu bilježi porast obolje1ih od infekcija i intoksikacija izazvanih kontaminiranim mesom. Zadnjih se godina znatno povećao broj infekcija i trovanja sa virulentnim sojem Salmonella enteritidis fagotip 4. Značajno mjesto ima i Escherichia coli O 157:HI7, uzročnik enterohemoragijskih kolitisa i hemolitičko-uremijskog sindroma, te Listeria monocytogenes i kriptosporidiji.
klaonica; sanitacija; HACCP sustav; alimentarne infekcije; alimentarne intoksikacije
nije evidentirano
engleski
Hygienic sanitary measures in the slaughterhouse
nije evidentirano
slaughterhouse; sanitation; HACCP system; alimentary infections; alimentary
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
29.11.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb