Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava (CROSBI ID 693835)

Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ivanković, Ante ; Špehar, Marija ; Ramljak, Jelena ; Ivkić, Zdenko ; Karapandža, Nina ; Konjačić, Miljenko Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava // Zbornik 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 24-25

Podaci o odgovornosti

Ivanković, Ante ; Špehar, Marija ; Ramljak, Jelena ; Ivkić, Zdenko ; Karapandža, Nina ; Konjačić, Miljenko

hrvatski

Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava

Koncentracija uree u mlijeku važan je pokazatelj opskrbljenosti organizma krave u laktaciji proteinima i energijom te njihovom uravnoteženošću. U kombinaciji s udjelom proteina u mlijeku koristi se kao alat u balansiranju energije i proteina u hranidbi mliječnih krava. Odnos udjela mliječne masti i proteina u mlijeku također je i indikator hranidbenog statusa krava, uravnoteženosti obroka energijom i proteinima, ali i procjene rizika od metaboličkih poremećaja. Cilj provedenog istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti navedenih indikatora hranidbenog statusa mliječnih krava, koncentracije uree te odnosa udjela mliječne masti i proteina u mlijeku krava. Istraživanje je povedeno na 772.000 zapisa kontrole mliječnosti pohranjenih u središnju bazu Hrvatske poljoprivredne agencije, a koji se odnose na mliječne krave holstein pasmine. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka krava u kontroli iznosila je 24, 98±8, 76 kg s prosječnim udjelom mliječne masti od 3, 83±0, 64 % i proteina u mlijeku od 3, 29±0, 35 %. Prosječan odnos mliječne masti/proteina u mlijeku iznosio je 1, 169±0, 202. Prosječna koncentracija uree u mlijeku iznosila je 22, 63±9, 51 mg/dL. Utvrđena je negativna veza između koncentracije uree i odnosa udjela mliječne masti/proteina u mlijeku (-0, 069 ; p<0, 01). Koncentracija uree u mlijeku u pozitivnoj je korelaciji s udjelom proteina u mlijeku (0, 026 ; p<0, 01), te negativnoj korelaciji s udjelom mliječne masti u mlijeku holstein krava (0, 055 ; p<0, 01).

kravlje mlijeko, urea, kemijski sastav, holstein

nije evidentirano

engleski

Association of urea concentration with the ratio of fat and protein content in the milk of Holstein cows

nije evidentirano

cow milk, urea, chemical composition, Holstein

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-25.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation

predavanje

07.11.2018-10.11.2018

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)