BAKTERIOCINSKA AKTIVNOST AUTOHTONIH Lactobacillus plantarum SOJEVA IZOLIRANIH IZ RAZLIČITIH FERMENTIRANIH PROIZVODA (CROSBI ID 434643)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gagić, Antonio
Šušković, Jagoda
hrvatski
BAKTERIOCINSKA AKTIVNOST AUTOHTONIH Lactobacillus plantarum SOJEVA IZOLIRANIH IZ RAZLIČITIH FERMENTIRANIH PROIZVODA
Bakteriocini su mali ribosomski sintetizirani peptidi koji inhibiraju rast srodnih mikroorganizama, onemogućavanjem normalnog funkcioniranja staničnih struktura. U ovom radu proučavani su plantaricini, proizvedeni s tri različita soja Lactobacillus plantarum. Antimikrobno djelovanje sojeva ispitivano je na test-mikroorganizmima Listeria monocytogenes ATCC 19111 i Staphylococcus aureus 3048, koji su učestali patogeni. Ispitivanje antibakterijskog djelovanja plantaricina temeljeno je na dvije metode: metodi s rupama u agaru i metodi s dvostrukim slojem agara. Rezultati dobiveni navedenim metodama ukazali su na najveću inhibicijsku sposobnost soja Lb. plantarum M92C. Također, u svrhu ostvarivanja bolje spoznaje aktivnosti i funkcije plantaricina, provedena je analiza gena proučavanih triju Lactobacillus plantarum sojeva pomoću PCR metode. Pritom je PCR metodom dokazana prisutnost gena plnA, plnEF i plnJ koji kodiraju za plantaricine kod svih proučavanih Lb. plantarum sojeva.
antimikrobno djelovanje ; bakterije mliječne kiseline ; bakteriocini ; plantaricin
nije evidentirano
engleski
BACTERIOCIN ACTIVITY OF AUTOCHTHONOUS Lactobacillus plantarum STRAINS ISOLATED FROM VARIOUS FERMENTED PRODUCTS
nije evidentirano
antimicrobial activity ; bacteriocins ; lactic acid bacteria ; plantaricins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb