Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane (CROSBI ID 434613)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cvetković, Jakov
Komes, Draženka
Šeremet, Danijela
hrvatski
Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane
U posljednje vrijeme agro-industrijski otpad plijeni pozornost znanstvenika zbog visokih udjela bioaktivnih sastojaka, posebice polifenolnih spojeva, čija konzumacija je povezana s brojnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje. U ovome radu, kora banane, tropskog voća iz porodice Musaceae, izabrana je kao sekundarni biljni materijal za ekstrakciju polifenolnih spojeva primjenom konvencionalnih (infuzija, dekokcija, maceracija) i inovativnih tehnika ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, ekstrakcija subkritičnom vodom). U svrhu karakterizacije dobivenih ekstrakata određeni su udjeli ukupnih polifenola, udio dopamina i antioksidacijski kapacitet te je ekstrakt s najboljim bioaktivnim parametrima inkapsuliran u liposome. Formuliranim liposomima određena je inkapsulacijska učinkovitost i fizikalno-kemijski parametri (veličine, zeta potencijala i indeksa polidisperzije). Infuzija (80 °C, 30 min) se pokazala najuspješnijom tehnikom u ekstrakciji ukupnih polifenola (25, 38 mg EGK g-1 s.tv. uzorka), ali je dekokt (100 °C, 20 min) zbog najizraženijih antioksidacijskih svojstava (0, 196 i 0, 164 mmol Trolox g-1 s.tv. uzorka) i najvišeg udjela dopamina (12, 63 mg EGK g-1 s.tv. uzorka) inkapsuliran u liposome. Inkapsulacijska učinkovitost dopamina bila je u rasponu od 35, 10 do 41, 12 %, a izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara ukazuju na relativnu homogenost i stabilnost formuliranih liposoma.
ekstrakcija ; inkapsulacija ; kora banane ; liposomi ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Formulation and characterization of liposome systems encapsulated with dopamine from banana peel
nije evidentirano
extraction ; encapsulation ; banana peel ; liposomes ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb