Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane (CROSBI ID 434613)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cvetković, Jakov Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane / Komes, Draženka (mentor); Šeremet, Danijela (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Cvetković, Jakov

Komes, Draženka

Šeremet, Danijela

hrvatski

Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane

U posljednje vrijeme agro-industrijski otpad plijeni pozornost znanstvenika zbog visokih udjela bioaktivnih sastojaka, posebice polifenolnih spojeva, čija konzumacija je povezana s brojnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje. U ovome radu, kora banane, tropskog voća iz porodice Musaceae, izabrana je kao sekundarni biljni materijal za ekstrakciju polifenolnih spojeva primjenom konvencionalnih (infuzija, dekokcija, maceracija) i inovativnih tehnika ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, ekstrakcija subkritičnom vodom). U svrhu karakterizacije dobivenih ekstrakata određeni su udjeli ukupnih polifenola, udio dopamina i antioksidacijski kapacitet te je ekstrakt s najboljim bioaktivnim parametrima inkapsuliran u liposome. Formuliranim liposomima određena je inkapsulacijska učinkovitost i fizikalno-kemijski parametri (veličine, zeta potencijala i indeksa polidisperzije). Infuzija (80 °C, 30 min) se pokazala najuspješnijom tehnikom u ekstrakciji ukupnih polifenola (25, 38 mg EGK g-1 s.tv. uzorka), ali je dekokt (100 °C, 20 min) zbog najizraženijih antioksidacijskih svojstava (0, 196 i 0, 164 mmol Trolox g-1 s.tv. uzorka) i najvišeg udjela dopamina (12, 63 mg EGK g-1 s.tv. uzorka) inkapsuliran u liposome. Inkapsulacijska učinkovitost dopamina bila je u rasponu od 35, 10 do 41, 12 %, a izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara ukazuju na relativnu homogenost i stabilnost formuliranih liposoma.

ekstrakcija ; inkapsulacija ; kora banane ; liposomi ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Formulation and characterization of liposome systems encapsulated with dopamine from banana peel

nije evidentirano

extraction ; encapsulation ; banana peel ; liposomes ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

15.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija