Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje (CROSBI ID 434585)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Matea
Murati, Teuta
pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina
hrvatski
Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje
Umjetni zaslađivači su aditivi u hrani koji oponašaju efekt stolnog šećera i „varaju“ okusne pupoljke. Organizam ih može samo djelomično ili ih uopće ne može metabolizirati te je zato njihova kalorijska vrijednost vrlo mala ili jednaka nuli. U najširoj primjeni koriste se aspartam, saharin, sukraloza, acesulfam K i ciklamat, koji su izdvojeni i u ovom radu. Svakom zaslađivaču određena je ADI (engl. acceptable daily intake) vrijednost koja označava količinu koja se svakodnevno može unositi u organizam bez zdravstvenog rizika. Obzirom da je trenutni globalni trend povećanje unosa umjetnih zaslađivača zbog izostanka kalorijske vrijednosti, iznimno su važna daljnja istraživanja njihovih učinaka na zdravlje. Dosadašnja istraživanja pokazala su da zaslađivači mogu dovesti do promjena u sastavu mikrobioma i negativno djelovati na kognitivne funkcije te da saharin ima učinak na tjelesnu masu. Međutim, istraživanja u Europi na razini opće populacije pokazuju da nema potrebe za zabrinutošću zbog prekomjerne konzumacije umjetnih zaslađivača.
acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik
nije evidentirano
engleski
Artificial sweeteners - application and risks to human health
nije evidentirano
acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb