Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje (CROSBI ID 434585)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mihaljević, Matea Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje / Murati, Teuta (mentor); pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Mihaljević, Matea

Murati, Teuta

pomoć pri izradi - Kmetič, Ivana ; Miletić, Marina

hrvatski

Umjetni zaslađivači - primjena i rizici za ljudsko zdravlje

Umjetni zaslađivači su aditivi u hrani koji oponašaju efekt stolnog šećera i „varaju“ okusne pupoljke. Organizam ih može samo djelomično ili ih uopće ne može metabolizirati te je zato njihova kalorijska vrijednost vrlo mala ili jednaka nuli. U najširoj primjeni koriste se aspartam, saharin, sukraloza, acesulfam K i ciklamat, koji su izdvojeni i u ovom radu. Svakom zaslađivaču određena je ADI (engl. acceptable daily intake) vrijednost koja označava količinu koja se svakodnevno može unositi u organizam bez zdravstvenog rizika. Obzirom da je trenutni globalni trend povećanje unosa umjetnih zaslađivača zbog izostanka kalorijske vrijednosti, iznimno su važna daljnja istraživanja njihovih učinaka na zdravlje. Dosadašnja istraživanja pokazala su da zaslađivači mogu dovesti do promjena u sastavu mikrobioma i negativno djelovati na kognitivne funkcije te da saharin ima učinak na tjelesnu masu. Međutim, istraživanja u Europi na razini opće populacije pokazuju da nema potrebe za zabrinutošću zbog prekomjerne konzumacije umjetnih zaslađivača.

acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza, zdravstveni rizik

nije evidentirano

engleski

Artificial sweeteners - application and risks to human health

nije evidentirano

acesulfame K, aspartame, cyclamate, health risk, saccharin, sucralose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam