Primjena fizikalnog predtremana abrazije u postupku sušenja šljive (CROSBI ID 283142)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jelačić, Tvrtko ; Šic Žlabur, Jana ; Dragović- Uzelac, Verica ; Skendrović Babojelić, Martina ; Galić, Ante ; Voća, Sandra
hrvatski
Primjena fizikalnog predtremana abrazije u postupku sušenja šljive
Voštana prevlaka površine kožice ploda šljive ključna je prepreka gubitku vode prilikom postupka sušenja te ju je nužno ukloniti. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj primjene različitih predtretmana, kemijskog (primjenom lužine), fizikalnog (primjenom abrazije) i toplinskog (ugrijanom destiliranom vodom) na vrijeme sušenja plodova šljive sorte 'President'. Također, varirani su i ključni parametri svakog pojedinog predtretmana poput temperature otopine prilikom toplinskog (22 i 60 °C), koncentracije (0, 5, 1 i 1, 5% v/v) i temperature (22 i 60 °C) lužine (KOH) kod kemijskog i vremenskog perioda abrazije (5, 10 i 15 min) kod fizikalnog. Prema dobivenim rezultatima, kemijski predtretman lužinom koncentracije 1 i 1, 5% temperature 60 °C bio je najučinkovitiji, vrijeme sušenja iznosilo je svega 27 sati, adok je samo 2 sata dulje (29 h) trajalo sušenje plodova predtretiranih abrazijom u vremenu od 15 min. Temeljem svega, može se zaključiti kako je fizikalni predtretman abrazijom izrazito učinkovit u uklanjanju voštane prevlake, time i u skraćivanju vremena sušenja plodova šljive, a isto tako treba naglasiti kako primjenom abrazivnog predtretmana značajno utječemo na smanjenje onečišćenja okoliša, ali i na zdravlje ljudi, s obzirom da nema ostataka kemijskih sredstava koja nakon primjene treba adekvatno zbrinuti, jer potencijalno mogu negativno utjecati na čovjeka i okoliš.
Vrijeme sušenja ; KOH tretman ; Fizikalni tretman ; Toplinski tretman ; 'President'
nije evidentirano
engleski
Application of physical pre-treatment of abrasion in the plum drying process
nije evidentirano
Drying time ; KOH treatment ; Physical treatment ; Thermal treatment ; 'President
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (3-4)
2019.
147-160
objavljeno
1330-6626
1848-9028