Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079003

Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka


Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Boić, Mislav; Galić, Ante
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 133-146 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1079003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka
(Physico chemical properties of juice of different apple varieties)

Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Boić, Mislav ; Galić, Ante

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 23 (2019), 3-4; 133-146

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Mutni sok ; Mehanički sastav ; Kemijski sastav ; Ukupni fenoli ; Vitamin C
(Cloudy juice ; Mechanical composition ; Chemical composition ; Total phenols ; Vitamin C)

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati i usporediti nutritivnu kvalitetu mutnih, svježe cijeđenih sokova iz plodova četiriju različitih sorti jabuka: 'Idared', 'Jonagold', 'Golden Delicious' i 'Cripps Pink'. S obzirom na analizirani mehanički sastav utvrđeno je da najbolje iskorištenje ploda za dobivanje soka ima sorta 'Idared' (45, 51%), zatim slijedi sorta 'Golden Delicious (44, 22%), 'Jonaglod' (36, 56%) te sorta 'Cripps Pink' (25, 75%). Prema rezultatima dobivenim u ovom istraživanju sok sorte 'Golden Delicious' pokazuje najveći omjer TST/UK, zatim sok sorte 'Jonagold', 'Idared', dok je najmanji omjer utvrđen kod soka sorte 'Cripps Pink'. Najveći sadržaj vitamina C (6, 75 mg/100g svježeg ploda) kao i najveći sadržaj ukupnih fenola (55, 84 mgGAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su u soku sorte 'Jonagold' Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su plodovi svih istraživanih sorti pogodni za proizvodnju mutnog soka, ali i da mogu biti dobra podloga za proizvodnju ostalih sokova od raznih vrsta voća.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju

Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Boić, Mislav; Galić, Ante
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (2019), 3-4; 133-146 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Voća, S., Šic Žlabur, J., Skendrović Babojelić, M., Boić, M. & Galić, A. (2019) Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 23 (3-4), 133-146.
@article{article, year = {2019}, pages = {133-146}, keywords = {Mutni sok, Mehani\v{c}ki sastav, Kemijski sastav, Ukupni fenoli, Vitamin C}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {23}, number = {3-4}, issn = {1330-6626}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva soka razli\v{c}itih sorti jabuka}, keyword = {Mutni sok, Mehani\v{c}ki sastav, Kemijski sastav, Ukupni fenoli, Vitamin C} }
@article{article, year = {2019}, pages = {133-146}, keywords = {Cloudy juice, Mechanical composition, Chemical composition, Total phenols, Vitamin C}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {23}, number = {3-4}, issn = {1330-6626}, title = {Physico chemical properties of juice of different apple varieties}, keyword = {Cloudy juice, Mechanical composition, Chemical composition, Total phenols, Vitamin C} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font