Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka (CROSBI ID 283140)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Boić, Mislav ; Galić, Ante
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva soka različitih sorti jabuka
Cilj rada bio je analizirati i usporediti nutritivnu kvalitetu mutnih, svježe cijeđenih sokova iz plodova četiriju različitih sorti jabuka: 'Idared', 'Jonagold', 'Golden Delicious' i 'Cripps Pink'. S obzirom na analizirani mehanički sastav utvrđeno je da najbolje iskorištenje ploda za dobivanje soka ima sorta 'Idared' (45, 51%), zatim slijedi sorta 'Golden Delicious (44, 22%), 'Jonaglod' (36, 56%) te sorta 'Cripps Pink' (25, 75%). Prema rezultatima dobivenim u ovom istraživanju sok sorte 'Golden Delicious' pokazuje najveći omjer TST/UK, zatim sok sorte 'Jonagold', 'Idared', dok je najmanji omjer utvrđen kod soka sorte 'Cripps Pink'. Najveći sadržaj vitamina C (6, 75 mg/100g svježeg ploda) kao i najveći sadržaj ukupnih fenola (55, 84 mgGAE/100 g svježe tvari) utvrđeni su u soku sorte 'Jonagold' Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da su plodovi svih istraživanih sorti pogodni za proizvodnju mutnog soka, ali i da mogu biti dobra podloga za proizvodnju ostalih sokova od raznih vrsta voća.
Mutni sok ; Mehanički sastav ; Kemijski sastav ; Ukupni fenoli ; Vitamin C
nije evidentirano
engleski
Physico chemical properties of juice of different apple varieties
nije evidentirano
Cloudy juice ; Mechanical composition ; Chemical composition ; Total phenols ; Vitamin C
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23 (3-4)
2019.
133-146
objavljeno
1330-6626
1848-9028