Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača (CROSBI ID 434539)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zadro, Antonio Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača / Vusić, Dinko (mentor); Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Zadro, Antonio

Vusić, Dinko

hrvatski

Analiza čimbenika koji utječu na proizvodnost iverača

Cilj istraživanja bio je utvrditi intenzitet kojim pojedini čimbenici utječu na proizvodnost iverača. Prilikom provođenja studija rada i vremena u svrhu utvrđivanja strukture vremena i proizvodnosti evidentirani su i podaci o značajkama sirovine, čimbenicima organizacije radilišta te postavkama i stanju iverača. Na temelju terenskih mjerenja rada iverača primjenom matematičko-statističkih metoda analiziran je utjecaj pojedinih čimbenika na proces iveranja. Tijekom tehnološkog procesa proizvodnje drvne sječke dolazi do preklapanja pojedinih kategorija prekida, a navedena preklapanja pružaju mogućnost optimizacije iveranja na način da se prilikom organizacijskih prekida – čekanja i promjene kamiona nastoje u što većoj mjeri realizirati povremeni radovi (premještanje iverača i uhrpavanje) i ostali prekidi koji je moguće predvidjeti. Korištenje tupih noževa rezultiralo je na oba radilišta utroškom dodatnih 25 % vremena za radni zahvat iveranje u odnosu na korištenje oštrih noževa. Razlika tehničkog masenog udjela u iznosu 10, 8 % nije značajno utjecala na normu vremena radnog zahvata iveranje, kada se promatra utrošak vremena u odnosu na količinu proizvedene drvne sječke, iskazanu u tonama prema odvagama. No, kada se rezultati promatraju na razini atro tone drvne sječke, norma vremena radnog zahvata iveranje raste za 21, 9 % pri iveranju sirovine sa višim udjelom vode i ukazuje iznimno pozitivan efekt prirodnog prosušivanja sirovine.

drvna sječka, tehnički maseni udio vode, stanje noževa

nije evidentirano

engleski

Analysis of factors affecting the wood chipper productivity

nije evidentirano

wood chips, moisture content, knife condition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

27.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zagreb

Povezanost rada

Šumarstvo