Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla (CROSBI ID 67391)

Prilog u knjizi | ostalo | međunarodna recenzija

Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2 / Šubarić, Drago: Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 201-218

Podaci o odgovornosti

Zavadlav, Sandra: Medić, Helga: Špehar, Ana: Blažić, Marijana

hrvatski

Neke mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla

Nusproizvodi životinjskog podrijetla većinom nastaju tijekom klanja i obrade životinja namijenjenih za prehranu ljudi ili je njihov izvor industrija perade ribe. Bez obzira na podrijetlo nusproizvoda i način zbrinjavanja, nusproizvodi životinjskog podrijetla mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi i životinja te izravno utjecati na biološko zagađenje okoliša. Nusproizvodi životinjskog podrijetla, trebaju u kratkom roku od nastanka biti propisno zbrinuti i obrađeni ili toplinski prerađeni u odgovarajućim pogonima. Značajan dio nusproizvoda ima ulogu visokovrijednih sirovina za proizvodnju novih proizvoda za medicinsku, kozmetičku, farmaceutsku, kemijsku, kožarsku i modnu industriju te krmiva. Iskorištenje nusproizvoda je vrlo prihvatljivo mesnoj industriju jer proizvodnja novih proizvoda ujedno smanjuje troškove propisnog zbrinjavanja. Obzirom na brojne opasnosti koje prijete od nezbrinutih životinjskih ostataka, način postupanja, prerade, uporabe i uklanjanja ove vrste nusproizvoda reguliran je strogim zakonskim odredbama. Nusproizvodi su, u skladu sa zahtjevima Europske Unije, prema stupnju rizičnosti razvrstani u tri kategorije. Nusproizvode životinjskog podrijetla moguće je u velikoj mjeri i prema kategorijama uz naknadnu preradu iskoristiti kao hranu za kućne ljubimce, krmiva, sirovinu za kemijsku, građevinsku i mnoge druge industrije ili za proizvodnju biogoriva. Razvojem naprednih tehnologija proširene su mogućnosti uporabe nusproizvoda životinjskog podrijetla ili od njih dobivenih proizvoda na velik broj proizvodnih sektora s naglaskom na energetski. Međutim, uporaba novih tehnologija može doprinijeti većoj dinamici zdravstvenih rizika koje je također potrebno svesti na najmanju moguću mjeru i stoga je zajednički cilj države, industrije i znanosti daljnji razvoj i primjena novih tehnologija u produktivnom zbrinjavanju te sigurnom i kvalitetnom iskorištavanju značajnih količina nusproizvoda životinjskog podrijetla.

mesna industrija, nusproizvodi, novi proizvodi, riblja industrija, životinjsko podrijetlo

nije evidentirano

engleski

Some possibilities of exploiting animal by-products

nije evidentirano

meat industry, by-products, new products, fish industry, animal origin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

201-218.

objavljeno

Podaci o knjizi

NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE, KNJIGA 2

Šubarić, Drago: Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina