Mogućnosti primjene mikorize u ekološkoj poljoprivredi (CROSBI ID 434515)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Friganović, Tiana
Širić, Ivan
hrvatski
Mogućnosti primjene mikorize u ekološkoj poljoprivredi
Mikoriza predstavlja simbiozu između gljive i biljke pri kojem gljiva od biljke dobiva organske tvari sintetizirane putem fotosinteze, a biljka uz pomoć hifa gljiva lakše absorbira vodu i nedostupna hraniva. Primjena mikorize u poljoprivredi ima brojne prednosti – omogućava uzgoj bilja u uvjetima ne prilagođenog tla, poboljšava ishranu bilja, mineralizaciju organske tvari, bolje je iskorištavanje fosfora i dušika, povećana otpornost kulture na stres presadnje, suše i soli, teške metale u tlu i patogene te povećava urod i kvalitetu. Primjena mikorize u ekološkom uzgoju je sve više zastupljena u praksi, osobito u proizvodnji plodovitog povrća, u maslinarstvu i vinogradarsvu. Arbuskularno-mikorizne gljive za koje se smatra da mogu zamijeniti gnojiva i biocide koji nisu dopušteni u organskim sustavima imaju veliku mogućnost primjene u ekološkoj poljoprivredi. Osim što se upotrebom gljiva kao biofertilizatora postiže održavanje ili poboljšavanje plodnosti tla, promiče se ekološka proizvodnja hrane koja predstavlja cjeloviti sustavan pristup poljoprivredi, koji potiče kontinuirane inovacije na gospodarstvima, a u svrhu okolišnog, društvenog i ekonomskog boljitka. Primjena mikorize u svim pravcima ekološke proizvodnje ima veliki potencijal u budućnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu.
mikoriza, ekološka poljoprivreda, simbioza, održiva poljoprivreda
nije evidentirano
engleski
The possibilities of applying mycorrhiza in organic agriculture
nije evidentirano
mycorrhiza, organic agriculture, symbiosis, sustainable agriculture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
16.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb