Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj (CROSBI ID 434510)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vugrinec, Jurica
Pospišil, Milan
hrvatski
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj
U radu su opisani stanje u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj i problemi koji prate ovu proizvodnju, te predložena moguća rješenja. Najznačajnija tržišno orijentirana proizvodnja krumpira u kontinentalnom dijelu Hrvatske smještena je na području Međimurja (Belica), Like i Slavonije, a u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) prema podacima Državnog zavoda za statistiku proizvedeno je 175.328 tona, uz prosječan prinos od 18, 12 t/ha. S ovako niskim prinosima u vrlo smo nepovoljnom odnosu prema državama s visokima prinosima (Njemačka 41, 89 t/ha, Nizozemska 42, 04 t/ha, Francuska 41, 25 t/ha, Belgija 41, 20 t/ha) koje su i najveći proizvođači krumpira u EU. Većine proizvodnje krumpira odvija se na OPG- ima koja su više ili manje specijalizirana za proizvodnju krumpira, ali imaju niz problema kao što su: usitnjenost poljoprivrednih površina, niska tehnička opremljenost, neadekvatna tehnologija proizvodnje, neadekvatna skladišta i nedostatak preradbenih kapaciteta, visoki proizvodni troškovi, niska otkupna cijena krumpira i problem naplate, nepovoljni vremenski uvjeti, te slaba educiranost proizvođača. Moguća rješenja za navedene izazove treba tražiti u okrupnjavanju proizvodnih površina (komasacija), kontinuiranom ulaganju u novu mehanizaciju i sustave za navodnjavanje, izgradnju novih preradbenih kapaciteta i skladišta, udruživanju proizvođača, boljoj organizaciji i obrazovanju poljoprivrednih proizvođača. Uz odabir adekvatnih sorata koje traže supermarketi, odnosno potrošači, prave konkurentnosti neće biti bez povećanja prinosa po hektaru, što se može postići uz suvremenu tehnologiju proizvodnje.
krumpir, stanje, problemi u proizvodnji, tehnologija proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Analysis of limiting factors in potato production in Croatia
nije evidentirano
potato, state of production, production technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
16.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb