Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj (CROSBI ID 434510)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vugrinec, Jurica Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj / Pospišil, Milan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Vugrinec, Jurica

Pospišil, Milan

hrvatski

Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj

U radu su opisani stanje u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj i problemi koji prate ovu proizvodnju, te predložena moguća rješenja. Najznačajnija tržišno orijentirana proizvodnja krumpira u kontinentalnom dijelu Hrvatske smještena je na području Međimurja (Belica), Like i Slavonije, a u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) prema podacima Državnog zavoda za statistiku proizvedeno je 175.328 tona, uz prosječan prinos od 18, 12 t/ha. S ovako niskim prinosima u vrlo smo nepovoljnom odnosu prema državama s visokima prinosima (Njemačka 41, 89 t/ha, Nizozemska 42, 04 t/ha, Francuska 41, 25 t/ha, Belgija 41, 20 t/ha) koje su i najveći proizvođači krumpira u EU. Većine proizvodnje krumpira odvija se na OPG- ima koja su više ili manje specijalizirana za proizvodnju krumpira, ali imaju niz problema kao što su: usitnjenost poljoprivrednih površina, niska tehnička opremljenost, neadekvatna tehnologija proizvodnje, neadekvatna skladišta i nedostatak preradbenih kapaciteta, visoki proizvodni troškovi, niska otkupna cijena krumpira i problem naplate, nepovoljni vremenski uvjeti, te slaba educiranost proizvođača. Moguća rješenja za navedene izazove treba tražiti u okrupnjavanju proizvodnih površina (komasacija), kontinuiranom ulaganju u novu mehanizaciju i sustave za navodnjavanje, izgradnju novih preradbenih kapaciteta i skladišta, udruživanju proizvođača, boljoj organizaciji i obrazovanju poljoprivrednih proizvođača. Uz odabir adekvatnih sorata koje traže supermarketi, odnosno potrošači, prave konkurentnosti neće biti bez povećanja prinosa po hektaru, što se može postići uz suvremenu tehnologiju proizvodnje.

krumpir, stanje, problemi u proizvodnji, tehnologija proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Analysis of limiting factors in potato production in Croatia

nije evidentirano

potato, state of production, production technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

16.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)