Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu (CROSBI ID 434506)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrkonjić, Klara
Anita Bošnjak Mihovilović
hrvatski
Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu
Visoki stupanj kontaminacije početnog biljnog materijala jedna je od glavnih prepreka mikropropagacije lijeske za proizvodnju sadnica. Cilj ovog istraživanja bilo je utvrditi uspješnost sterilizacijskih postupaka pri uvođenju lijeske u kulturu tkiva. Istraživanje je obuhvatilo dva genotipa: genotip samonikle lijeske s lokacije Maksimir te lijeske sorte ˝Rimski okrugli˝ iz voćnjaka u Petrinji. Kao sterilizant korištena je otopina Izosana u koncentracijama 3%, 4% i 5% uz dodatak deterdženta Tween 20 te različitog trajanja sterilizacije: 20, 30 i 40 minuta. Sterilizacija je uspješno obavljena kod genotipa lijeske s lokacije Maksimir, u svim tretmanima, sa zanemarivo malim postotkom kontaminacije u tretmanu s najnižom koncentracijom sterilizanta i najkraćim trajanjem iste. Kod sorte ˝Rimski okrugli˝ uočen je trend smanjenja kontaminiranosti s produženjem trajanja sterilizacije. Nekroza eksplantata je zabilježena kod svih tretmana na sorti ˝Rimski okrugli˝. Eksplantati samonikle lijeske s lokacije Maksimir tretirani Izosanom koncentracije 4% i vremenom sterilizacije 20 minuta jedini nisu nekrotizirali. Početni razvoj eksplantata u potpunosti je ovisio o genotipu pri čemu je genotip lijeske s lokacije Maksimir značajno bolji od sorte ˝Rimski okrugli˝ s lokacije u Petrinji.
lijeska, sterilizacija, mikropropagacija, in vitro
nije evidentirano
engleski
Success of sterilization procedures during the introduction of hazelnut (Corylus avellana) into in vitro culture
nije evidentirano
hazelnut, sterilization, micropropagation, in vitro
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
16.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb