Čimbenici kakvoće ploda avokada (Persea americana Mill.) (CROSBI ID 434468)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hasanović, Ana
Jemrić, Tomislav
Vuković, Marko
hrvatski
Čimbenici kakvoće ploda avokada (Persea americana Mill.)
Plod avokada se ističe kao jedno od najhranjivijeg voća i smatra se najvažnijim terapijskim voćem u Europi u ljudskoj prehrani. Meksiko je najveći proizvođač avokada, što čini 1/3 svjetske proizvodnje. Cvjetovi avokada su dvospolni (hermafroditni), nose funkcionalne muške i ženske dijelove. Plod je bobica, koja se sastoji od jednog velikog sjemena, okružena masnom pulpom. Bolje razumijevanje oprašivanja i veće znanje o postupcima oplodnje mogu dovesti do poboljšanog razvoja ploda i povećanog uroda kod avokada.. Glavni gospodarski faktor koji određuje izbor podloge je otpornost na Phytophthora cinnamomi. Korov je glavni problem u većini područja gdje se uzgaja avokado. Što je veća količina oborina i vlage, potrebno je više pažnje posvetiti suzbijanju korova. Avokado zahtijeva dobro drenirano i duboko, bogato tlo za sadnju. Avokado je izuzetno osjetljiv na višak vode što se može dogoditi prekomjernim navodnjavanjem ili kod zbitog nepropusnog tla. Redovita rezidba je od vitalnog u komercionalnoj proizvodnji avokada. Tri važne faze koje treba uzeti u obzir u zaštiti od štetnika i poboljšanju biološke ravnoteže su: karantenske mjere, učinkovita uporaba prirodnih neprijatelja i agrotehničke te pomotehničke mjere u nasadu. Najlakša metoda za izbjegavanje problema s bolešću je uzgoj sorti otpornih i tolerantnih na bolesti, sadnja stabla samo na dobro dreniranom tlu i redoviti nadzor stabla (lišće i plod posebno) tijekom godine. Primjena mreža omogućuje zaštitu nasada od vremenskih nepogoda te, u novije vrijeme, insekata. Nedavno su se počele primjenjivati fotoselektivne mreže koje predstavljaju novi alat za manipulaciju kvalitete svijetla čime se potiču željeni fiziološki odgovori biljke. Procjena kakvoće ploda avokada je izazovan zadatak jer je kakvoća kombinacija različitih parametara, a neki od tih parametara su vizualni izgled, tekstura, hranjiva vrijednost, sadržaj suhe tvari, sadržaj ulja i okus. Teško je unaprijed znati je li plod avokada dovoljno zreo za berbu jer avokado ne pokazuje vanjske vizualne i fizičke promjene tijekom dozrijevanja.
avokado ; kakvoća ploda ; pomotehničke mjere
nije evidentirano
engleski
Quality factors of avocado fruit (Persea americana Mill.)
nije evidentirano
avocado ; fruit quality ; pomotehnical measures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb