Derivati masnih kiselina i terpeni (CROSBI ID 434433)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nikolić, Maja
Gašo-Sokač, Dajana
hrvatski
Derivati masnih kiselina i terpeni
Lipidi su heterogena skupina organskih spojeva koja uključuje masti, ulja, voskove, steroide, prostaglandine i terpene. Također, lipidi su i biološke molekule koje služe kao skladišta energije te prijenos signala među stanicama u organizmu. Najrasprostranjeniji lipidi su triacilgliceroli koji su po kemijskom sastavu esteri masnih kiselina i alkohola glicerola. Alifatske karboksilne kiseline su masne kiseline koje se uglavnom nalaze vezane u esterima prirodnih masti i ulja. One se pojavljuju i u neesterificiranom obliku kao slobodne masne kiseline. U građi prirodnih masti najzastupljenije su nerazgranate masne kiseline s parnim brojem ugljikovih atoma. Njihov lanac može biti zasićen (bez dvostrukih veza) ili nezasićen (s jednom ili više dvostrukih veza). Mirisni sastojci biljaka koji su hlapljivi s vodenom parom su terpeni. Obično se izdvajaju iz biljnog materijala destilacijom pomoću vodene pare u obliku ulja. Terpeni po svojoj strukturi mogu biti ugljikovodici, alkoholi, eteri, aldehidi, keton i aromatski spojevi. Sapuni su natrijeve ili kalijeve soli masnih kiselina u kojima je negativno nabijena karboksilatna skupina hidrofilna, a kiselinski ugljikovodični lanac hidrofoban
lipidi , triacilgliceroli ; masne kiseline ; terpeni
nije evidentirano
engleski
Derivates of fatty acids and terpenes
nije evidentirano
lipids ; triacylglicerols ; fatty acids ; terpenes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek