Tehnološki gubici u proizvodnji mlijeka i mesa (CROSBI ID 693642)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina
hrvatski
Tehnološki gubici u proizvodnji mlijeka i mesa
Najčešće se uspješnost upravljanja farmom (menadžmenta) i primijenjenih tehnologija na nekoj farmi procjenjuju samo na osnovu količine i kvalitete proizvedenog mlijeka i mesa. Međutim, tehnologija proizvodnje mlijeka i mesa je složena i uključuje čitav niz različitih menadžmenata na farmama od smještaja, proizvodnje krme, hranidbe, mužnje, izgnojavanja, ljudskih resursa itd. Pri procjeni upravljanja farmom i primijenjenih tehnologija na farmi pored osnovnih proizvodnih pokazatelja treba uključiti i ostale pokazatelje kao što su: međutelidbeno razdoblje, dob kod prvog teljenja, postotak mrtvorođene teladi, dob krava pri izlučenju, stopu izlučenja, broj somatskih stanica i količinu ureje u mlijeku kao i ostale neproizvodne pokazatelje. Na našim farmama najčešće pogreške se događaju u razdoblju oko teljenja i nakon teljenja (tranzicija). Navedene greške direktno ili indirektno utječu na produžavanje međutelidbenog razdoblja i niz drugih pokazatelja uspješnosti menadžmenta u mliječnih i mesnih stada. Produženo međutelidbeno razdoblje uzrokuje niz gubitaka u proizvodnji mlijeka i mesa, stoga su u ovom radu prikazani tehnološki postupci kojih bi se trebalo pridržavati kako do navedenih gubitaka ne bi došlo ili kako bi ih smanjili na najmanju moguću mjeru
mlijeko, meso, proizvodni gubici, tehnologija
nije evidentirano
engleski
Challenges in milk and meat production
nije evidentirano
milk, meat, production losses, technologies
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-34.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik predavanja 15. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Dugalić, Krunoslav
Osijek: Glas Slavonije
1845-5263
Podaci o skupu
15. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
predavanje
29.01.2020-30.01.2020
Tuheljske Toplice, Hrvatska