Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla (CROSBI ID 693635)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Žibrin, Dragutin ; Mužić, Mirjana
hrvatski
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla
Tijekom 2019. godine na učilišnom pokušalištu istraživan je utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max L.) na reakciju (pH u H2O i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. U osam su ponavljanja u tri navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Korijenov sustav kukuruza i soje u površinskom je horizontu uvjetovao zakiseljavanje, dok je pri uzgoju zobi došlo do povećanja pH vrijednosti tla. Najveće vrijednosti električne provodljivosti tla utvrđene su kod crnog ugara, a može se pretpostaviti da je to u svezi s manjom infiltracijskom sposobnošću tla i zbog toga većom koncentracijom vodene otopine.
zakiseljavanje tla, zob, kukuruz, soja
nije evidentirano
engleski
The effect of growing oats (Avena sativa L.),maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) on the reaction and electrical conductivity
nije evidentirano
acidification of soil, oats, corn, soybeans
nije evidentirano
Podaci o prilogu
70-75.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
13 th international scientific/professional conference
Jug, Danijel ; Ravlić, Marija
Osijek: Glas Slavonije
1848-5456
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
poster
07.09.2020-09.09.2020
Osijek, Hrvatska