Higijena i sanitacija u proizvodnji vina (CROSBI ID 434357)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dragičević, Marina
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Higijena i sanitacija u proizvodnji vina
Cilj ovog završnog rada je prikazati postupke održavanja higijene i sanitacije u proizvodnji vina. Higijena i sanitacija u proizvodnji vina specifična je budući da su za preradu grožđa karakteristične infestacije vinskim mušicama, a u proizvodnji se koriste različiti uređaji i spremnici, izrađeni od različitih materijala (drvo, nehrđajući čelik, staklo - boce) i volumena. Osim toga, potrebno je osigurati rast poželjnih, a inhibirati nepoželjne mikroorganizme. Uređaji nisu pogodan medij za rast mikroorganizama, no tijekom prerade dolazi do nakupljanja organskog materijala koji je izuzetno dobar medij za njihov razvoj. Dobrom higijenom moguće je spriječiti nastanak bolesti vina. Kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta i prije svega osigurali zdravstveno ispravno vino za ljudsku upotrebu od velike je važnosti ne samo higijena sirovine, prostora, uređaja nego i velika odgovornost radnika bez koje je nemoguće dobiti kvalitetno vino. Dobra higijenska praksa za proizvodnju vina omogućuje nam nastanak izuzetno kvalitetne komine koja osigurava rad kozmetičke industrije, industrije ulja itd.
grožđe ; higijena ; sanitacija ; čišćenje ; vinarija
nije evidentirano
engleski
Hygiene and Sanitation in Wine Production
nije evidentirano
grapes ; hygiene ; sanitation ; cleaning ; winery
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
08.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek