Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama (CROSBI ID 434354)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kraljević, Tena
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama
Institucijske kuhinje su objekti za posluživanje hrane u okviru pojedinih ustanova, bilo da se radi o vrtićima, školama, staračkim domovima, bolnicama, restoranima za radnike, vojnike itd. Budući da se poslužuje veliki broj obroka na dnevnoj bazi, kuhinje uglavnom imaju odvojene pripremnice za meso i ribu, voće i povrće, topli i hladni blok i praonicu posuđa, mogu imati i pekarnicu. Prostor je potrebno osmisliti tako da se osigurava maksimalno učinkovito kretanje svih sirovina i gotovih obroka, a da pri tome ne dolazi do križanja čistih i nečistih putova. U institucijskim kuhinjama je potrebno onemogućiti pristup štetočinama, radnici moraju održavati vrlo visoku razinu osobne higijene, čuvanje namirnica i gotovih obroka mora osigurati održavanje njihove sigurnosti, a protokoli pranja i čišćenja moraju osiguravati higijensko održavanje površina, opreme i posuđa. Cilj ovog rada je detaljnije objasniti uvjete i postupke koji omogućuju sigurnost hrane tijekom obrade i pripreme namirnica, odnosno dati prikaz primjene gore navedenih principa koji objedinjeni čine dobru higijensku praksu u institucijskim kuhinjama.
institucijske kuhinje ; dobra higijenska praksa ; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Good Hygiene Practice in Institutional Kitchens
nije evidentirano
institutional kitchens ; good hygiene practice ; food safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
02.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek