Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR (CROSBI ID 282812)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Palfi, Marina ; Knežević, Nada ; Vrandečić, Karolina ; Ćosić, Jasenka MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR // Glasilo biljne zaštite, 20 (2020), 4; 472-483

Podaci o odgovornosti

Palfi, Marina ; Knežević, Nada ; Vrandečić, Karolina ; Ćosić, Jasenka

hrvatski

MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR

Zbog sve veće osviještenosti potrošača o vlastitom zdravlju kontaminiranost hrane mikotoksinima postala je važna tema, kako za potrošače, tako i za subjekte u poslovanju s hranom te za akademsku i stručnu javnost. Osim štetnog učinka na zdravlje ljudi i životinja, mikotoksini mogu imati i značajan negativan ekonomski utjecaj. To su sekundarni metaboliti toksikogenih gljiva, najčešće roda Fusarium, Penicillium, Aspergillus i Alternaria. Vrlo su stabilni spojevi koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima i kao takvi velik su problem za prehrambenu industriju. Europska unija, u svrhu zaštite zdravlja potrošača i zdravlja životinja, ima jedan od najviših standarda za sigurnost hrane u svijetu. Radi sprječavanja stavljanja hrane kontaminirane mikotoksinima na tržište Europske unije važno je i nužno obavještavanje javnosti o opasnostima i rizicima povezanima s prisutnošću mikotoksina u hrani i hrani za životinje. Na razini EU-a organiziran je Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) kojim zemlje članice razmjenjuju informacije o rizicima povezanima s hranom i hranom za životinje, među ostalim i o kontaminaciji mikotoksinima. RASFF sustav omogućuje svim članicama EU-a da istovremeno poduzmu koordinirane mjere s ciljem zaštite zdravlja potrošača. Subjekti u poslovanju s hranom obvezni su provoditi interne kontrole prema procjeni opasnosti, kao i omogućiti nadležnim tijelima nesmetan nadzor i uzorkovanje hrane u svrhu službenih kontrola. Kvalitetna i zdravstveno ispravna sirovina najkraći je i ekonomski najisplativiji put za prehrambenu industriju da bi se zadovoljili svi relevantni zakonski propisi i tako očuvalo zdravlje potrošača. Kako bi se izbjegli mogući negativni učinci mikotoksina na zdravlje, nužno je uz organiziranu kontrolu hrane provoditi i preventivne mjere u proizvodnji i skladištenju proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla. Ključne riječi: mikotoksini, zakonodavstvo, sigurnost hrane, zdravlje

mikotoksini, zakonodavstvo, sigurnost hrane, zdravlje

nije evidentirano

engleski

MYCOTOXINS IN FOOD – LEGISLATION

nije evidentirano

mycotoxins, legislation, food safety, healt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20 (4)

2020.

472-483

objavljeno

1332-9545

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice