Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu (CROSBI ID 693606)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bunja, Đani
hrvatski
Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu
Preduvjet za djelotvorno i učinkovito ostvarivanje ciljeva turističkih politika jest sposobnost turističkih destinacija u zadovoljavanju potreba, želja i zahtjeva turista. Oni danas tragaju za autentičnim turističkim iskustvima, tj. onim turističkim proizvodima koji nisu konfekcijski i koji su različiti od unificirane turističke ponude. Osim usluga smještaja, drugi najvažniji aspekt turističke ponude jesu gastronomske usluge. Dok je u ponudi usluga smještaja teže moguće postići diferencijaciju u odnosu na konkurenciju, dotle je to u velikoj mjeri moguće u gastronomskoj ponudi turističkih destinacija, a osobito ukoliko se ona temelji na gastrokulturnoj baštini. Kulturna baština bitan je aspekt identiteta turističkih destinacija. Identitet predstavlja kategoriju na osnovi koje se turističke destinacije međusobno razlikuju. Prema tome, uključivanje u turističku ponudu Hrvatske autentičnih jela, slastica, pića i napitaka može pridonijeti izgradnji njezina turističkog identiteta. Prezentacija tradicijske gastrokulturne baštine na turističkom tržištu je od velike važnosti, jer utječe na percepciju turista o turističkim destinacijama. U tom kontekstu javlja se pitanje na koji način u turizmu predstaviti nazive, sastav i oblike spravljanja različitih jela, slastica, pića i napitaka. Dok je opis i recepture poželjno prevoditi kako bi turisti mogli procijeniti očekivanja u smislu autentičnosti iskustva, dotle se problematizira pitanje prevođenja njihovih naziva. Budući da su nazivi iz područja gastrokulturne baštine bitni elementi identiteta, cilj ovoga rada jest utvrditi koja su obilježja njezine prezentacije u hrvatskom turizmu.
turizam, gastrokultura, baština, identitet, prevođenje
nije evidentirano
engleski
Characteristics of Presentation of Croatia's Gastro-Cultural Heritage in Tourism
nije evidentirano
tourism, gastro-culture, heritage, identity, translation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
141-175.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik 4. međunarodne konferencije "Strani jezici i turizam"
Sušac, Vlado ; Krpan, Tomislav ; Lozo, Ivana
Zadar: Sveučilište u Zadru
978-953-331-297-2
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096