Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom (CROSBI ID 282607)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Glavanović, Siniša ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica
hrvatski
Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom
Cilj ovog rada je prikazati stanje spektroskopije u bliskom infracrvenom području (NIR spektroskopije) kao tehnologije za procjenu ad libitum konzumacije suhe tvari (ST) i organske tvari (OT) te in vivo probavljivosti ST, OT i OT u ST (D-vrijednosti) voluminozne krme. U usporedbi s provedbom skupih, radno zahtjevnih i dugotrajnih bioloških istraživanja radi utvrđivanja ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme, NIR spektroskopija je brza, fizikalna, nedestruktivna, multianalitička i eklološki prihvatljiva metoda koja može dati precizne i točne rezultate uz minimalnu ili nikakvu pripremu uzoraka. Biološki se parametri teže procijenjuju NIR spektroskopijom u odnosu na kemijske parametre voluminozne krme radi varijacija između životinja, a posljedično pogrešaka u procjeni reakcija životinja na određenu hranidbu i hranu te činjenice da se niti jedan biološki parametar ne može utvrditi u kemijskom laboratoriju s visokom razinom točnosti. Prikazani kalibracijski modeli su prihvatljive razine pouzdanosti procjene ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme prema utvrđenim koeficijentima determinacije (R2) (0, 7-0, 9 i 0, 47-0, 98 respektivno), standardnim greškama kalibracije (SEC) (4, 28-6, 89 i 0, 01-1, 69 respektivno), standardnim greškama unakrsne validacije (SECV) (4, 53-7, 92 i 0, 02-2, 15 respektivno) te standardnim greškama procjene (SEP) (5, 42-9, 59 i 0, 026-5, 7 respektivno). Ovo istraživanje potvrđuje potencijal NIR spektroskopije za procjenu ad libitum konzumacije ST i OT voluminozne krme i in vivo probavljivosti ST, OT i D-vrijednosti voluminozne krme.
voluminozna krma, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, NIR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Prediction of forage ad libitum intake and in vivo digestibility by near infrared spectroscopy
nije evidentirano
forage, ad libitum intake, in vivo digestibility, NIR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61 (2)
2019.
67-75
objavljeno
0023-4850
1848-901X