Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom (CROSBI ID 282607)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Glavanović, Siniša ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 61 (2019), 2; 67-75

Podaci o odgovornosti

Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Glavanović, Siniša ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica

hrvatski

Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom

Cilj ovog rada je prikazati stanje spektroskopije u bliskom infracrvenom području (NIR spektroskopije) kao tehnologije za procjenu ad libitum konzumacije suhe tvari (ST) i organske tvari (OT) te in vivo probavljivosti ST, OT i OT u ST (D-vrijednosti) voluminozne krme. U usporedbi s provedbom skupih, radno zahtjevnih i dugotrajnih bioloških istraživanja radi utvrđivanja ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme, NIR spektroskopija je brza, fizikalna, nedestruktivna, multianalitička i eklološki prihvatljiva metoda koja može dati precizne i točne rezultate uz minimalnu ili nikakvu pripremu uzoraka. Biološki se parametri teže procijenjuju NIR spektroskopijom u odnosu na kemijske parametre voluminozne krme radi varijacija između životinja, a posljedično pogrešaka u procjeni reakcija životinja na određenu hranidbu i hranu te činjenice da se niti jedan biološki parametar ne može utvrditi u kemijskom laboratoriju s visokom razinom točnosti. Prikazani kalibracijski modeli su prihvatljive razine pouzdanosti procjene ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme prema utvrđenim koeficijentima determinacije (R2) (0, 7-0, 9 i 0, 47-0, 98 respektivno), standardnim greškama kalibracije (SEC) (4, 28-6, 89 i 0, 01-1, 69 respektivno), standardnim greškama unakrsne validacije (SECV) (4, 53-7, 92 i 0, 02-2, 15 respektivno) te standardnim greškama procjene (SEP) (5, 42-9, 59 i 0, 026-5, 7 respektivno). Ovo istraživanje potvrđuje potencijal NIR spektroskopije za procjenu ad libitum konzumacije ST i OT voluminozne krme i in vivo probavljivosti ST, OT i D-vrijednosti voluminozne krme.

voluminozna krma, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, NIR spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Prediction of forage ad libitum intake and in vivo digestibility by near infrared spectroscopy

nije evidentirano

forage, ad libitum intake, in vivo digestibility, NIR spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (2)

2019.

67-75

objavljeno

0023-4850

1848-901X

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice