Utjecaj sezone na sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey (CROSBI ID 434253)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Ivana
Kelava Ugarković, Nikolina
hrvatski
Utjecaj sezone na sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi sadržaj i sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey kao i utjecaj sezonskim promjenama u hranidbi na iste. Prikupljeni su skupni uzorci mlijeka iz laktofriza tijekom godine dana. Tijekom laktacije krave su dobivale tri obroka: stajski - TMR obrok baziran na sjenaži lucerne, prijelazni - krave su boravile pola dana na ispaši i pola dana u staji te pašni - krave su između jutarnje i večernje mužnje boravile na ispaši. Prosječan udio mliječne masti u Jersey mlijeku iznosio je 5, 74%, udio proteina 3, 92%, a udio bezmasne suhe tvari 9, 39%. U ovom istraživanju je utvrđen značajan utjecaj sezonskih promjena u hranidbi na sastav masnih kiselina u mlijeku krava Jersey pasmine. Tijekom pašne sezone u mlijeku je utvrđen značajno (p<0, 05) manji udio palmitinske kiseline kao i manju ukupni udio zasićenih masnih kiselina u odnosu na stajsku sezonu. Ujedno, pašno mlijeko imalo je veći udio jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina.
mlijeko, sastav masnih kiselina, sezona, hranidba, Jersey pasmina
nije evidentirano
engleski
The effect of season on the fatty acid profile Jersey milk
nije evidentirano
milk, fatty acid composition, season, ration, Jersey breed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
03.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb