LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI (CROSBI ID 693408)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Maras, Marin ; Štedul, Ivan ; Pavlović, Boris ; Vrbanc, Andrija
hrvatski
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI
U radu se metodom linearnog programiranja traži optimalno rješenje koje minimizira vrijednost funkcije cilja (cijene namirnica). Ograničenja prilikom traženja optimalnog rješenja su: ukupna kalorijska vrijednost nije veća od 1000 kcal, ukupna kalorijska vrijednost bjelančevina nije manja od 200 kcal, ugljikohidrata nije veća od 500 kcal, masti nije manja od 300 kcal, mesa i ribe nije veća od 300 kcal, namirnica bogatih ugljikohidratima (kruh, mlinci, riža, krumpir i tjestenina) nije veća od 400 kcal i povrća nije veća od 300 kcal. Raspoložive namirnice i ograničenja daju optimalnu kombinaciju koja se sastoji od: svinjskog buta bez kosti (bk) 127, 12 g, bijelog kruha 147, 6 g, paprike 333, 33 g i graška 273, 97 g. Minimalna cijena navedene kombinacije iznosi 18, 32 kn. Prednost primjene ove metode programiranja je u dobro izbalansiranom obroku sastavljenom od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Linearno programiranje pokazalo se kao koristan alat kod traženja optimalnog rješenja problema koji se sastoji od velikog broja namirnica čiji izbor je uvjetovan postavljanjem uvjeta (ograničenja) na izbor optimalne kombinacije namirnica.
linearno programiranje, optimalno planiranje prehrane, cijena obroka, namirnice
nije evidentirano
engleski
LINEAR PROGRAMMING IN NUTRITION
nije evidentirano
linear programming, optimal nutrition planning, the price of meal, foods
nije evidentirano
Podaci o prilogu
47-53.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-45-0
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096