Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije (CROSBI ID 434149)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krog, Martina
Bubalo, Dragan
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije
Područje Krapinsko-zagorske županije jedinstveno je područje s obzirom na bagremove sastojine na razini RH. Stoga je cilj rada bio utvrditi botaničko podrijetlo i fizikalno- kemijske parametre uzoraka bagremova meda s različitih lokaliteta, kao i utvrditi korelacije između uniflornosti meda s električnom provodnošću i pH vrijednošću. U uzorcima meda je utvrđeno botaničko podrijetlo, udio vode, električna provodnost, pH vrijednosti i sadržaj hidroksimetilfurfurala. Raspon uniflornosti se kretao 24 - 80%. Statistički značajno niža vrijednost električne provodnosti je bila utvrđena u uzorcima meda iz 2016. (0, 15 mS/cm) u odnosu na one iz 2017. (0, 19 mS/cm). U uzorcima meda iz 2016. godine je bilo utvrđeno statistički značajno više (4, 98 mg/kg) HMF-a u odnosu na one iz 2017. godine (3, 69 mg/kg). Između uniflornosti i pH vrijednosti meda je bila utvrđena srednje jaka pozitivna korelacija (r=0, 36), a između električne provodnosti i uniflornosti meda srednje jaka negativna korelacija (r=-0, 47).
Krapinsko-zagorska županija, bagremov med, botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri
nije evidentirano
engleski
Physicochemical properties of black locust honey from the area of krapina – zagorje county
nije evidentirano
Krapina-Zagorje County, black locust honey, botanical origin, physicochemical parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb