Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ANTROPOGENIZACIJE NA OSOBINE TLA POD VINOGRADIMA I MASLINICIMA NA OTOKU HVARU (CROSBI ID 434025)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Runjić, Marko UTJECAJ ANTROPOGENIZACIJE NA OSOBINE TLA POD VINOGRADIMA I MASLINICIMA NA OTOKU HVARU / Čustović, Hamid (mentor); Sarajevo, . 2020

Podaci o odgovornosti

Runjić, Marko

Čustović, Hamid

hrvatski

UTJECAJ ANTROPOGENIZACIJE NA OSOBINE TLA POD VINOGRADIMA I MASLINICIMA NA OTOKU HVARU

Različiti načini korištenja zemljišta značajno određuju karakteristike i pravac, te intenzitet pedogenetskih procesa u tlu. Poljoprivredna proizvodnja na otoku Hvaru nalazi se u rasponu od tradicionalne ekstenzivne proizvodnje, pa do visoko intenzivirane proizvodnje sa visokim ulaganjima. Različiti stupnjevi antropogenizacije tla su posljedica različitih poljoprivrednih praksi. Da bi se istražio utjecaj antropogenizacije i ostalih važnih pedoloških faktora pedogeneze uzorci tla su uzeti s obzirom na: način korištenja zemljišta (maslinici i vinogradi), matične podloge (kvartarne kolvijalne naslage, pleistocenski eolski pijesci i kvartarni aluvijalni, eolski i deluvijalni nanosi) i reljefne pozicije. Antropogenizacija je prepoznata kao jedan od bitnijih procesa u pedogenezi ovih tala. Jačina utjecaja antropogenizacije na njihove karakteristike posljedica je tisućljetne upotrebe ovih zemljišta u poljoprivredne svrhe. Obrada tla je prepoznata kao najvažniji faktor poljoprivredne proizvodnje na istraživanom području koji je imao dominantan utjecaj na karakteristike tla. Obrada tla vinograda je mnogo intenzivnija i učestalija u odnosu na obradu tla u maslinicima. Najveći utjecaj obrade tla je vidljiv u mehaničkoj destrukciji strukturnih agregata tla. Ubrzana mineralizacija organske tvari, uslijed obrade tla, također ima znatan utjecaj na strukturu i stabilnost agregata tla. Generalno gledajući tla vinograda u odnosu na tla maslinika su bila manje humozna, nestabilnije strukture, poroznija i većeg kapaciteta za zrak i manjeg kapaciteta za vodu. Utjecaj reljefa na karakteristike istraživanih tla pokazao se također vrlo bitnim. Zbog erozijskih procesa gornji dijelovi padine su imali veći sadržaj skeleta, pijeska i manji sadržaj gline u odnosu na donje dijelove. Sadržaj ukupnih karbonata i pH vrijednost veća je u gornjim dijelovima padine zbog procesa ispiranja bikarbonata u dublje slojeve i zbog toga što je karbonatni matični supstrat na gornjim dijelovima bliže površini nego na donjim dijelovima padine.

antropogenizacija tla, vinogradarska i maslinarska tla

nije evidentirano

engleski

ANTHROPOGENIZATION INFLUENCE ON SOIL PROPERTIES OF VINEYARDS AND OLIVE ORCHARDS ON ISLAND HVAR

nije evidentirano

soil anthropogenization, vineyard, olive orchard

nije evidentirano

Podaci o izdanju

179

10.03.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sarajevo

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)