Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima (CROSBI ID 692978)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hajdarević, Belma ; Tomić Linšak, Dijana Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima // Knjiga sažetaka, SANITAS 2020, 3. Studentski kongres zaštite zdravlja / Leana Vratović, Irinea Pedisić. Iva Previšić (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2020. str. 24-24

Podaci o odgovornosti

Hajdarević, Belma ; Tomić Linšak, Dijana

hrvatski

Mikrobiološka ispravnost leda u ugostiteljskim objektima

Led, kruta tvar nastala smrzavanjem tekućeg ili plinovitog oblika vode pri temperaturi od 0 °C, zbog svoje široke uporabe u ugostiteljstvu i mogućnosti zaraze čovjeka ima izniman javnozdravstveni značaj te je upravo zbog toga potrebno osigurati njegovu mikrobiološku ispravnost. Provođenjem istraživanja, koja se sastoje od uzorkovanja leda u sterilne staklenke, popunjavanja raznih anketnih upitnika i mikrobiološke analize uzoraka prema preporučenim parametrima, u Hrvatskoj preporučenih Vodičem za mikrobiološke kriterije za hranu iz 2011. godine, utvrđuje se sukladnost uzoraka leda uzorkovanih u ugostiteljskim objektima s parametrima navedenog Vodiča te na temelju dobivenih rezultata i rezultata ankete dobiva se uvid u moguće uzroke kontaminacije nesukladnih uzoraka i načine sprječavanja istog u budućnosti. Jedno takvo istraživanje provedeno je i na području Primorsko-goranske županije, popularnog turističkog odredišta, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci 2018. godine. Rezultati istraživanja su pokazali da je od 91 uzorka, njih čak 39 nesukladno. Kako to čini gotovo polovinu uzoraka, rizik od pojave bolesti poput gastroenteritisa je na navedenom području u navedenom vremenskom razdoblju bio značajan. Upravo zbog toga, potrebno je daljnje provođenje sličnih istraživanja, ne bi li se time postigla viša razina higijenske prakse ugostiteljskih objekata, kao i potaknulo stvaranje zakonske regulative koja bi olakšala uzorkovanje i analizu leda stručnjacima te naposljetku osigurala njegovu dostatnu mikrobiološku kvalitetu.

voda, led, ugostiteljstvo, mikrobiologija, zakonodavstvo

nije evidentirano

engleski

The microbiological quality of ice in restaurants

nije evidentirano

water, ice, catering, microbiology, legislation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-24.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Leana Vratović, Irinea Pedisić. Iva Previšić

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

2623-6346

Podaci o skupu

3. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2020

predavanje

19.06.2020-21.06.2020

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita